Arhiva vesti

Predstavljanje nacrta post-skrining dokumenta za Poglavlje 27 (Životna sredina)

Srbija je dobila priliku da predstavi plan primene velikih direktiva iz oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena, što je prilika koja se ne dobija često, rekla je Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije, na skupu u PKS.

U post-skrinig dokumentu, koji će biti upućen Evropskoj komisiji, Srbija je izložila svoje planove i mogućnosti da primenjuje zakone iz poglavlja 27. Ovo je urađeno kako bi se pre nego što zvanično krene otvaranje najskupljeg pregovaračkog poglavlja, u ranoj fazi pregovora, omogućilo objektivno izračunavanje rokova i troškova, rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije na predstavljanju dokumenta u PKS. Miščević je naglasila da su predstavnici Evropske komisije konstatovali da Srbija ima rezultate kojima se može ponositi u oblasti regulative, dok u oblasti implementacije situacija nije takva.
 
Post-skrining dokument se odnosi na 10 oblasti, među kojima su horizntalno zakonodavstvo, kvalitet vazduha, upravljanje vodama, upravljanje otpadom, industrijsko zagađenje, buka, klimatske promene, zaštita prirode, upravljanje hemikalijama, kao i na rokove i finansiranje svakog sektora posebno, rekla je državna sekretarka Stana Božović. Ona je istakla da je to jedino poglavlje koje ima i prelazni period, za vode čak do 2041. godine, a za deponije do 2034, kao i da je slaba tačka, uz finansiranje i  administrativni kapaciteti, javno mnjenje, koje ne poklanja dovoljno pažnje temi od životne važnosti.  
 
Božović je napomenula i da je Zakonom o zaštiti životne sredine, jednom od tri zakona iz ove oblasti koji će stići u parlament u septembru, predviđeno uvođenje zelenog fonda, koji će omogućiti sistemsko praćenje finansiranja. 
                 
U stručni tim za pregovore, kao i u razgovore sa donosiocima odluka, uključeni su predstavnici PKS i prvrednih subjekata koji će primenjivati zakone iz poglavlja 27, rekao je Ješa Erčić, direktor Sektora industrije i poljoprivrede PKS, naglasivši da je to pre svega važno kako bismo mogli da obezbedimo sredstva za implementaciju. Svi privredni subjekti u našoj zemlji ukoliko žele da opstanu na tržištu i budu konkurentni, moraju proizvodnju da prilagode savremenom načinu poslovanja, što podrazumeva uvođenje energetske i sirovinske efikasnosti, pojačane kontrole tokova otpada, prelazak na čiste tehnologije, uvođenje novih standarda, što zahteva ozbiljno planiranje i investicije, naveo je Erčić.
 
Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, ukazao je da je u post-skrining dokumentu pregovaračka grupa tog Ministarstva dala prikaz odgovora na pitanja koje je Evropska komisija postavila nakon bilateralnog skrininga održanog u novembru 2014. godine u Briselu.
 
01_Vizija i strateške odrednice
02_Horizontalno zakonodavstvo
02a_INSPIRE
03_Kvalitet vazduha
04_Upravljanje otpadom
05_Industrijsko zagađenje
06_Buka
07_Klimatske promene
08_Zaštita prirode
09_Upravljanje hemikalijama
10_Upravljanje vodama
11_Plan impementacije i finansijske implikacije

Izvor: Privredna komora Srbije