Arhiva vesti

Komentar Koalicije 27 na izradu Post skrining dokumenta - životna sredina i klimatske promene

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine VLade Republike Srbije predstavilo je Post-skrining dokument i upoznalo zainteresovana udruženja sa sadržajem radne verzije dokumenta tokom prezentacije, 20. jula, i putem veb stranice Ministarstva, gde je dokument objavljen 22. jula 2015. Ministarstvo je pozvalo zainteresovanu javnost da dostavi pisane komentare na predlog dokumenta do 31. jula 2015.

Udružene organizacije u okviru Koalicije 27, Beogradska otvorena škola, Centar za unapređenje životne sredine, Climate Action Network Europe, NVO Fraktal, GM Optimist, Mladi istraživača Srbije (MIS) i WWF – Svetski fond za prirodu, u saradnji sa Heal&Environment Alliance (HEAL) su pripremile i dostavile svoje komentare.

Vlada Republike Srbije je zanemarila značaj dijaloga sa civilnim društvom i učešća civilnog društva u procesu kreiranja javnih politika, bez obzira na činjenicu da Post skrining dokument ne predstavlja pravno obavezujući akt.

Kreiranje politike životne sredine i klimatskih promena je pitanje od javnog interesa, utiče na javno zdravlje, prava građana, kao i ekonomske odnose između različitih aktera. Neophodno je bilo da u izradu ovog dokumenta zainteresovana javnost bude uključena od samog početka, a ne u završnoj fazi. Smatramo da je jedini prihvatljiv način saradnje onaj koji se zasniva na zakonima Republike Srbije i Smernicama za uključivanje OCD u proces donošenja propisa.

U Smernicama se naglašava da su razvijene u skladu sa savremenim evropskim tendencijama. Shodno tome od Vlade Republike Srbije se sa razlogom očekuje da poštuje uputstva koja je sama izradila, i da ih se pridržava prilikom konsultovanja sa civilnim društvom. Imajući u vidu da je Vlada Republike Srbije javnost upoznala sa sadržajem Post skrining dokumenta tek nakon što je završena radna verzija,  kao i podatak da su razgovori sa zainteresovanim stranama obavljeni krajem meseca jula, te da je civilnom društvu ostavljen rok od 15 dana da dostavi svoje komentare, bez ikakve sumnje odstupa od prakse EU i savremenih evropskih tendencija.

Prema EU preporukama konsultacije traju od 4 do 12 nedelja. Imajući u vidu da je zahtev Evropske komisije za dodatnim informacijama stigao još u decembru 2014. smatramo da su postojali svi uslovi da civilno društvo bude uključeno u proces od samog početka.    

Članice Koalicije 27 iskazuju punu spremnost da sarađuju  sa odgovornim institucijama u procesu pregovora sa EU i da svoje kapacitete stave na raspolaganje institucijama koje su uključene proces usvajanja i primene pravnih tekovina EU u oblasti životne sredine i klimatskih promena.

Preporučujemo Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine da zainteresovanu javnost uključi u proces kreiranja politike životne sredine i klimatskih promena u ranoj fazi, sledeći već postojeću praksu radnih grupa za izradu Zakona o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini i Zakona o sistemu trgovine emisijama.

Pozivamo nadležne institucije da dokumenta iz procesa pregovora koja, u skladu sa zakonom, nisu u trenutku nastanka označena kao tajna ili poverljiva, učine javno dostupnim i na taj način omoguće zainteresovanoj javnosti da pruži svoj doprinos procesu pregovora Republike Srbije sa EU, a Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine da komentare na Post skirning dokument učini javno dostupnim preko veb stranice.

Komentar na radnu verziju Post skrining dokumenta – životna sredina i klimatske promene dostavljen je Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Generalnom direktoratu za životnu sredinu Evropske komisije.

Komentar u celosti možete pročitati ovde.