Arhiva vesti

Završna Deklaracija Samita o Zapadnom Balkanu

Zemlje Zapadnog Balkana, učesnice Samita održanog u Beču 27. avgusta,  obavezale su se da neće blokirati napredak svojih suseda ka EU, niti podsticati druge da to čine, a da će sva otvorena bilateralna pitanja rešavati u duhu dobrosusedstva i zajedničke opredeljenosti za evropske integracije.

To se navodi u izjavi o regionalnoj saradnji i rešavanju bilateralnh sporova koju su tokom Samita o Zapadnom Balkanu u Beču potpisali ministri spoljnih poslova zapadnobalkaske šestorke.

Vlade Zapadnog Balkana okupljene u Beču u prisustvu predstavnika Austrije, Hrvatske, Nemačke, Italije, Francuske, Slovenije i EU obavezuju se da će rešavati sva otvorena bilateralna pitanja u duhu dobrosusedstva i zajedničke privrženosti evropskim integracijma.

Zapadnobalkaske vlade obećale su takođe da će sva otvorena pitanja rešavati kroz bilateralne pregovore ili drugim sredstvima za mirno rešavanje sporova uključujući i međunarodnu arbitražu, u skladu sa međunardonim pravom. O napretku u bilateralnim odnosima i rešavanju preostalih otvorenih pitanja vlade Zapadnog Balkana podnosiće izveštaj svake godine, na samitu o Zapadnom Balkanu počev od narednog samita u Francuskoj 2016.

Potpisnici, ministri spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati, BiH Igor Crnadak, Crne Gore Igor Lukšić, Kosova Hašim Tači, Makedonije Nikola Popovski i Srbije Ivica Dačić pozvali su vlade susednih zemalja – članica EU da se pridruže ovim obećanjima.

Završna Deklaracija objavljena je na sajtu Delegacije Evropske unije u Beogradu i celokupan tekst se može videti na sledećoj adresi: http://europa.rs/samit-o-zapadnom-balkanu-bec-2015/

Izvor: EU info centar