Arhiva vesti

Koalicija 27 predstavila izveštaj iz senke: "Poglavlje 27 u Srbiji: još uvek u pripremi"

Beograd, 26. januar 2017. godine – Koalicija 27 danas je na konferenciji za medije održanoj u Medija Centru predstavila svoj treći po redu izveštaj pod nazivom „Poglavlje 27 u Srbiji: još uvek u pripremi“. Godišnji izveštaj sumira rezultate praćenja i analize promena u oblasti životne sredine i klimatskih promena u Republici Srbiji, nastalih u skladu sa procesom pregovora sa Evropskom unijom u okviru Poglavlja 27. Izveštaj predstavlja nezavisni kritički osvrt na brojne izazove i daje konkretne predloge Vladi Republike Srbije kako da proces pregovora i pridruživanja Evropskoj uniji rezultira pravim pomakom, i poboljšanjem realnog stanja u životnoj sredini.

Izveštaj „Poglavlje 27 u Srbiji: još uvek u pripremi“ se bavi problemima koji su se nagomilavali decenijama, a koje je moguće rešiti samo uz punu posvećenost Vlade i čvrstu odlučnost da životnu sredinu i klimatske promene postave visoko na listi prioriteta. Takođe, namera izveštaja Koalicije 27 je da pokaže da klimatske promene i kvalitet životne sredine nisu samo obaveza koja proističe iz pregovora sa EU, već pitanje koje se tiče zdravlja svih građanki i građana.“ – u ime Koalicije 27 izjavila je Tanja Petrović, direktorka Mladih istraživača Srbije.

Često se Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promene u javnosti i medijima pominje kao najobimnije i najskuplje. Međutim, ako uzmemo u obzir da je vazduh u Srbiji među najzagađenijim u Evropi (prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu) i da je Svetska zdravstvena organizacija procenila da ekonomski troškovi nastali zbog preuranjenih smrtnih slučaja, a koji su rezultat zagađenja vazduha u Srbiji, iznose 33,5 odsto BDP-a, da se u našoj zemlji prečišćava samo 10 odsto otpadnih voda, dok je u budžetu Republike Srbije za upravljanje vodama u 2017. godini predviđeno samo 0,2 odsto, situacija je daleko od povoljne.

Petrovićeva je dodala da „Životna sredina ne može da čeka novi izborni ciklus. Potrebno je ustanoviti dugoročnu strategiju rešavanja ovih problema imajući u vidu da su najskorije procene o tome koliko će nas to sve koštati odavno zastarele i da zapravo ciljamo pokretnu metu.“

Ovim izveštajem, organizacije civilnog društva koje su članice Koalicije 27, izražavaju i svoju spremnost da aktivno podrže pregovarački proces znanjem i raspoloživim kapacietima, s ciljem da se postignu najbolji mogući rezultati korisni za sve građane i građanke Republike Srbije, a to su očuvana priroda i zdravija životna sredina.

___________________________________________________________________________________________________________________

 

O Koaliciji 27: Koaliciju 27 je osnovalo više organizacija civilnog društva 2014. godine sa ciljem da zajednički prate i doprinose procesu usklađivanja i primene politika i propisa Republike Srbije sa pravnim tekovinama Evropske Unije u oblasti životne sredine i klimatskih promena.
Izveštaj u celosti možete preuzeti ovde.