Arhiva vesti

Šta podrazumeva Digitalna Agenda za Zapadni Balkan

Evropska komisija je na Digitalnoj skupštini 25. juna u Sofiji pokrenula Digitalnu agendu za Zapadni  Balkan.

Cilj ove agende je podrška tranziciji regiona u digitalnu ekonomiju i ostvarenje dobrobiti digitalne transformacije, kao što su brži ekonomski rast, više zaposlenih i bolje usluge. Šta podrazumeva Digitalna Agenda?

Evropska komisija se, zajedno sa ministrima iz šest zemalja Zapadnog Balkana– Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo*, obavezuje na:

  • Ulaganje u širokopojasnu povezanost

Dobra digitalna infrastruktura je ključna za uvođenje širokopojasnih mreža na Zapadnom Balkanu.  U okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), 30 miliona evra donacija EU biće dostupne za uvođenje infrastrukture za širokopojasne mreže u regionu u cilju mobilisanja strateških investicija i podsticanja društveno-ekonomskog rasta.  Paket tehničke pomoći je već odobren za Albaniju.

 

  • Povećanje sajber sigurnosti, poverenja i digitalizacija industrije EU i zemlje Zapadnog Balkana imaju zajednički cilj, a to je da povećaju bezbednost i poverenje na mreži.  Digitalna Agenda za Zapadni Balkan podržaće izgradnju kapaciteta ovog regiona kako bi se osiguralo da svi sektori imaju koristi od digitalnih inovacija. 

 

  • Jačanje digitalne privrede i društvaDigitalna agenda će podržati uvođenje alata u oblasti eUprave, eNabavki i eZdravstva kao i razvoj digitalnih veština među građanima.  Ovo će biti omogućeno pružanjem podrške Zapadnom Balkanu za učešće u inicijativama i događajima na nivou EU. Među njima je i ovogodišnji evropski samit startapova u Sofiji koji će startap kompanijama iz regiona omogućiti da se povežu sa velikim evropskim čvorištima; dok će studentima i mladima sa Zapadnog Balkana biti omogućen pristup inicijativi za digitalnu obuku.  

 

  • Podsticanje istraživanja i inovacijaDigitalna Agenda će omogućiti uspostavljanje nacionalnih istraživačkih kapaciteta i razvoj najsavremenije e-infrastrukture na Zapadnom Balkanu i integrisati ih u digitalni evropski istraživački prostor, koji se razvija.  To će novoj generaciji istraživača i inženjera omogućiti vrhunsku obuku i istovremeno promovisati interdisciplinarnu saradnju širom Evrope.

Naredni koraci

S obzirom na neophodnost investicije, Komisija je snažno posvećena bliskoj saradnji sa svim partnerima i vladama zemalja Zapadnog Balkana kako bi istražila kako se Digitalna Agenda može u potpunosti primeniti.  IT dijalog između EU i Zapadnog Balkana, inicijativa koju je pokrenula Komisija u saradnji sa zapadno-balkanskim partnerima, biće zadužen za praćenje realizacije Digitalne agende.