Ambasador Oliver Varhelji novi kandidat Mađarske za evropskog komesara

02. Oct 2019.
Ambasador Oliver Varhelji novi kandidat Mađarske za evropskog komesara

Nakon što je prvobitni kandidat Mađarske za evropskog komesara Laslo Tročanji odbijen u Evropskom parlamentu, premijer Viktor Orban predložio je stalnog predstavnika ove zemlje u Briselu Olivera Varheljija kao zamenu. Za sada nema vesti o mogućoj promeni portfelja.

Varhelji, koji je na funkciji stalnog predstavnika od 2015. godine, na tviteru je napisao da je velika čast i privilegija biti predložen za mađarskog člana Evropske komisije.

Prethodno na funkciji zamenika stalnog predstavnika, Varhelji je radio u Briselu na različitim pozicijama od 2001. godine, sa dvogodišnjom pauzom između 2006. i 2008, kada se vratio u odeljenje za evropsko pravo Ministarstvo pravde.

Kako prenosi Politiko, poznat je po velikoj lojalnosti prema Orbanu i snažnom zagovaranju političkih prioriteta mađarske vlade prilikom ambasadorskih sastanaka.

Novi kandidat moraće da prođe intervju sa predsednicom Ursulom fon der Lajen i, kao i drugi kandidati, da dobije potvrdu Odbora za pravna pitanja pre nego što prođe u fazu saslušanja pred Odborom za spoljne poslove.

Izvor: European Western Balkans