Arhiva vesti

Ministri Španije, Irske i Luksemburga u trci za šefa Evrogrupe

Za novog predsednika Evrogrupe kandidovali su se ministri Španije, Irske i Luksemburga. Favoritom se smatra španska ministarka ekonomije Nadia Kalvinjo (Nadia Calviño) koja mogla bi da postane prva žena na čelu grupe ministara finansija 19 zemalja evrozone.

Njeni protivkandidati, irski ministar finansija Paskal Donohju (Pasćal Donohoe) i luksemburški ministar finansija Pjer Gramenja (Pierre Gramegna) obećali su da će "graditi mostove" između zastupnika različitih stavova.

Izbor novog predsednika, na mandat od dve i po godine, biće održan 9. jula na sastanku Evrogrupe. Kandidat mora da dobije podršku 10 od 19 glasova ministara. Novoizabrani predsednik će naslediti portugalskog ministra finansija Marija Sentena, kome mandat ističe 13. jula.

"Ovi odlični kandidati pokazuju važnost Evrogrupe danas za osiguranje stabilnosti/prosperiteta u zoni evra", napisao je Senteno na Tviteru.

Favoritom u trci smatra se španska ministarka, zbog njene biografije i dobrih poslovnih odnosa sa Parizom i Berlinom, rekli su evropski zvaničnici i diplomate za EURACTIV.com.

"Bila bi čast za špansku vladu i mene kao njenog predsednika ako bi Nadia Kalvinjo preuzela predsedavanje", napisao je na Tviteru španski premijer Pedro Sančez. "Prvi put bi Španija, i žena, vodila tu instituciju".

Kalvinjo je u pismu za kandidaturu navela da je svesna da postoje različita mišljenja u grupi i da je potrebno postići konsenzus, ali je branila ulogu Evrogrupe u sprovođenju plana izgradnje "jače, otpornije ekonomije i monetarne unije".

Donohju bi mogao da računa na većinu ministara iz Evropske narodne partije u Evrogrupi, kojih je sedam, i mogao bi da pridobije još dva ministra sa desnog krila.

Irski ministar je u pismu naveo da je njegova zemlja "dugo bila graditelj mostova" i obećao je da će raditi na "održivom i inkluzivnom razvoju" zemalja članica.

Gramenja, koji je bio protivkandidat i Sentenu, ističe svoje iskustvo i svoju potencijalnu ulogu kao "kandidata konsenzusa" između različitih frakcija, grupa i blokova.

"Današnji krupni izazovi zahtevaju konsenzus i kompromis svih članica evrozone, malih ili velikih, od severa do juga i od istoka do zapada... Koristiću svoje šestogodišnje iskustvo, svu svoju energiju i diplomatiju za taj zadatak", naveo je luksemburški ministar.

Predsednik Evrogrupe je zadužen za organizovanje mesečnih sastanaka ministara finansija evrozone kao i da pronalazi kompromisna rešenja između severnog dela Evrope poznatog po budžetskoj disciplini, i juga koji traži veću budžetsku solidarnost.

Evrogrupa je igrala važnu ulogu tokom krize evrozone, kao političko telo gde su se članice dogovorile o Mehanizmu za evropsku stabilnost i o programima za izlazak iz krize.

Narednih meseci će se videti koliki je njen značaj u oporavku od pandemije koron virusa.

Izvor: EurActiv.rs