Arhiva vesti

EU i Kina ubrzaće rad na sporazumu o investicijama, uprkos nesuglasicama

Lideri Evropske unije i Kine saglasili su se da ubrzaju pregovore o finalizaciji dugo najavljivanog sporazuma o investicijama, uprkos tenzijama i zabrinutosti Unije zbog odnosa Pekinga prema pitanju ljudskih prava i Hongkongu.

Na video-samitu EU-Kina 14. septembra, lideri Unije su ipak skrenuli pažnju kineskom predsedniku Si Đinpingu da Brisel više neće dozvoliti da bude iskorišćavan i da zahtevaju poštenije odnose u međusobnoj trgovini.

"Evropa mora da bude igrač, a ne teren za igru", rekao je novinarima posle virtuelnog sastanka predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

"Želimo više poštenja. Želimo uravnoteženiji odnos što znači i reciprocitet i jednak teren za igru", dodao je Mišel, koji je ocenio da je samit  bio "još jedan korak napred u izgradnji bolje balansiranog odnosa sa Kinom".

Virtuelni sastanak na vrhu, u kojem su učestvovali Si Đinping, Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i nemačka kancelarka Angela Merkel, bio je drugi sastanak najviših kineskih i evropskih zvaničnika od juna ove godine.

Samit je prvobitno bio planiran kao sastanak svih evropskih lidera sa kineskim predsednikom u nemačkom Lajpcigu, ali je zbog pandemije korona virusa održan putem video veze i u drugačijem formatu.

Kancelarka Merkel ipak je najavila da bi samit EU27-Kina trebalo da bude održan sledeće godine u Briselu, ako to dozvoli epidemiološka situacija.

"Mislim da smo danas imali dobar, otvoren i iskren dijalog koji treba nastaviti", rekla je Merkel novinarima.

Pregovori Ursule fon der Lajen, Šarla Mišela i Angele Merkel sa Si Đinpingom završeni su obećanjem da će ubrzati pregovore o investicionom sporazumu do kraja ove godine.

"Pojačaćemo pritisak....kako bismo do kraja godine postigli napredak o sporazumu o ulaganjima", rekla je Angela Merkel.

"Saradnja sa Kinom mora biti zasnovana na određenim načelima - reciprocitetu, fer utakmici. Mi smo različiti društveni sistemi, ali ako smo svi privrženi multilateralizmu, to mora da se temelji na pravilima", dodala je kancelarka Nemačke, koja trenutno predsedava EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je, obraćajući se novinarima, ocenila da je pozitivan signal to što je Kina na pregovore o investicionom sporazumu uputila visoku pregovaračku delegaciju.

"Sada imamo ugovore o tri važna pitanja. Kao prvo o pravilima koja se tiču ponašanja državnih preduzeća, zatim o transferu tehnologije, i o transparentnosti subvencija", precizirala je Fon der Lajen.

Ona je, ipak, naglasila da "preostaje još puno toga da se uradi u vezi sa drugim važnim i komplikovanim poglavljima sporazuma, posebno u dve oblasti - u pristupu tržištu i održivom razvoju".

Kina mora da dozvoli "uravnoteženje asimetrije" u pristupu tržištu i "da nas uveri da je vredno imati sporazum o ulaganjima", naglasila je Fon der Lajen.

Prema oceni Brisela, postignut je napredak u pitanjima kao što su prinudni transfer tehnologije, odnosno uslovljavanje ulaska na tržište korišćenjem odrđene tehnologije, ali je i dalje potrebno da Kina otvori za evropske kompanije sektore telekomunikacija, informacionih tehnologija, zdravstva, finansijskih usluga i proizvodnje.

Uoči početka onlajn samita, Brisel i Peking su potpisali bilateralni sporazum o zaštiti 100 evropskih oznaka geografskog porekla u Kini i 100 kineskih oznaka geografskog porekla u EU od uzurpacije i imitacije.

Prema saopštenju Evropske komisije, na listi EU proizvoda sa oznakom geografskog porekla koji će biti zaštićeni u Kini su špansko vino Kava, francuski šampanjac i konjak, irski viski, portugalski porto, poljska votka, minhensko pivo, grčka feta i italijanski sirevi gorgonzola i parmiđano ređano. Među kineskim proizvodima sa geografskom oznakom su jelo od pasulja Pixian Dou Ban, pirinač Panjin, Anji beli čaj...

Poslednjih sedmice pojačan je pritisak na EU i Nemačku, kao predsedavajuću Saveta EU, da zauzmu oštriji stav prema Kini zbog pritvaranja pripadnika  ujgurske nacionalne manjine u provinciji Sinkjang i zbog novog zakona o bezbednosti koji je Peking uveo u Hongkongu.

Lider EU naglasili su da su na samitu pozvali Kinu da se uzdrži od jednostranih poteza u Južnom kineskom moru i izrazili "ozbiljnu zabrinutost " zbog novog zakona u Hongkongu i progona pripadnika ujgurske muslimanske manjine.

Na pitanje novinara da li će Peking uzeti u obzir primedbe EU, Angela Merkel je odgovorila "videćemo šta će iz toga proizaći" i da je Si ponudio da evropske diplomate u okviru dijaloga o stanju ljudskih prava posete Sinkjang i upoznaju se sa situacijom.

"To ne znači da smo postigli saglasnost o tim pitanjima", rekla je Merkel.

Pre samita, grupa poslanika Evropskog parlamenta uputila je zvaničnicima EU pismo u kojem su pozvali na "uvođenje ciljanih sankcija i zamrzavanje imovine kineskih zvaničnika odgovornih za politiku kojom se krše ljudska prava".

"Predstojeći samit EU-Kina predstavlja idealnu priliku da se retorika EU o kršenju ljudskih prava potkrepi konkretnim akcijama", napisali su poslanici u zajedničkom pismu.

Izvor: EurActiv.rs