Arhiva vesti

Školske ocene za napredak kandidata za članstvo u EU

Paket godišnjih izveštaja o zemljama kandidatima za članstvo u EU, ove godine će biti predstavljen u novoj formi i pružiti jasniju sliku o napretku u procesu evropskih integracija, a jedna od novina biće uvođenje ocena napretka na skali od jedan do pet.

Predstavljanje paketa o napretku Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Turske i Kosova, koje je do sada više puta odlagano,  trebalo bi da konačno bude održan sledeće nedelje u Briselu, uz učesće komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana.

Kao i prethodnih godina, cilj je da izveštaji, koje su sastavili stručnjaci Evropske komisije, pruže detaljnu sliku o napretku svake od pobrojanih zemalja u protekloj godini, uz poseban naglasak na stanje u oblastima vladavine prava, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala i zaštite ljudskih prava.

Ovaj put, međutim, izveštaji će dobiti drastično drugačiju formu kako bi se izbeglo suvoparno birokratsko fraziranje, koje je ranijih godina činilo veći deo sadržaja paketa i činilo ih teško čitljivim, kažu Tanjugovi izvori u Evropskoj komisiji.

Komisija je proteklih meseci, iza strogo zatvorenih vrata, održala seriju konsultacija sa odabranim međunarodim stručnjacima za Zapadni Balkan i Tursku, koji su preporučili da se izveštaji ubuduće sastave tako da budu razumljiviji, da se obogate grafičkim sadržajima i da se u njih uvede takmičarski element, kroz tablice iz koje će se videti koliko je ko odmakao u odnosu na ostale kandidate.

Sem toga, predloženo je i da se zemljama daju ocene od jedan do pet, po sličnom sistemu kakav je važio tokom pisanja izveštaja u procesu vizne liberalizacije pre nekoliko godina, s tim da će najviša ocena značiti da je zemlja kandidat potpuno dostigla evropske standarde u datoj oblasti, dok najniža ukazuje na stagnaciju ili nazadovanje.

"Koliko sam čuo, većina ovih preporuka je usvojena i izveštaji će ove godine izgledati radikalno drugačije", rekao je Tanjugu Gerald Knaus, direktor Evropske inicijative za stabilnost (ESI), nevladine organizacije sa sedištem u Istanbulu i Briselu.

On ukazuje da je uvođenje novog sistema jasnog ocenjivanja, za razliku od ranijih opisnih i često neodređenih kvalifikacija, veliki korak napred u odnosu na dosadašnju praksu, jer će smanjiti mogućnost da se delovi izveštaja pogrešno interpretiraju i politizuju.

Kada je reč o Srbiji, očekuje se da ona ove godine bude načelno povoljno ocenjena zbog napora na stabilizaciji privrednog i finansijskog sistema, uz pozivanje na pojačane napore u reformi pravosuđa i suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

Kako će Srbija i ostali kandidati konkretno proći u novom sistemu ocenjivanja, saznaće se najverovatnije 10. novembra, na prezentaciji čiji datum održavanja još nije zvanično objavljen.

Izvor: Tanjug