Arhiva vesti

Srbija spremna za otvaranje još šest poglavlja naredne godine

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović najavila je veoma dinamičan rad u narednoj godini na usvajanju reformskih zakona i ispunjavanju uslova iz poglavlja 23 i 24, ali i mogućnost otvaranja poglavlja 5, 13, 25 i 26.

Joksimović je u izjavi za agenciju Tanjug podsetila na to da je princip EU da zemlje kandidati za punopravno članstvo prvo otvaraju najteža poglavlja, kao i da bi zbog toga, posle već otvorenih 35 i 32, u prvoj polovini godine trebalo da usledi i otvaranje poglavlja 23 i 24.

Prema njenim rečima, to obuhvata usvajanje niza reformskih zakona koji uređuju oblast pravosuđa i bezbednosti, poput manjinskih prava, borbe protiv korupcije, trgovine narkoticima, organizovanog kriminala, rodne ravnopravnosti, akcionog plana i strategije za Rome.

Ti zakoni nose niz promena u sistemu i nije dovoljno samo njihovo usvajanje, već je potrebno i da država i društvo počnu da se ponašaju u skladu sa tim zakonima, dodala je ona.

Ukoliko Srbija uspe da otvori poglavlja 23 i 24 u prvoj polovini sledeće godine, kako je navela, ona neće biti jedina koja bi mogla da budu otvorena 2016. godine.

Nismo gubili vreme. Pripremali smo pregovaračke pozicije za određena poglavlja za koje smo dobili izveštaje Evropske komisije, dodala je Joksimović.

Prema njenim rečima, to su, pored ostalog, javne nabavke u Poglavlju 5, Poglavlje 13 – odnosno ribarstvo, i poglavlja 25 i 26, koja se odnose na obrazovanje i nauku.

Ona je naglasila da su to četiri-pet poglavlja na kojima se intenzivno radi i koja bi mogla da budu otvorena tokom sledeće godine.

Joksimović je ukazala na to da je regionalna saradnja politički preduslov za nastavak procesa evropskih integracija, i dodala da je Nemačka inicirala Berlinski proces kako bi dodatno ojačala saradnju Srbije i zemalja u regionu.

Ona je u skladu sa tim ukazala na važnost povezivanja Srbije sa ostatkom Evrope izgradnjom putne i energetske infrastrukture, jer bi to, kako je ocenila, pomoglo našoj privredi i ekonomskom rastu, ali istovremeno i relaksiralo odnose u regionu.

Joksimović je konstatovala da građani Srbije, bez obzira na svu skepsu koja postoji prema članstvu u Evropskoj uniji, nemaju razloga da se plaše tog procesa.

Naprotiv, možemo sebi da postavimo visoke ciljeve zbog nas samih, a onda bi članstvo u EU bilo samo dodatna vrednost u tom procesu, zaključila je ona.

Izvor: Vlada Republike Srbije