Arhiva vesti

Međunarodna konferencija „Više od civilnog društva: zajedničkim dijalogom na evropskom putu”

Međunarodna konferencija „Više od civilnog društva: zajedničkim dijalogom na evropskom putu” održana je 25. i 26. februara 2016. godine u Beogradu. Konferenciju su organizovali Međunarodni evropski pokret i Evropski pokret u Srbiji u partnerstvu sa Službom Evropske unije za pomoć organizacijama civilnog društva TACSO i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije, a okupila je više od 150 predstavnika civilnog društva, evropskih institucija i državnih institucija iz regiona.

U središtu pažnje bio je dijalog između civilnog društva i države u procesu pristupanja EU i posebno saradnja i mehanizmi učešća civilnog društva u pregovorima, kao što su Nacionalni konvent o EU (NKEU) i Sektorske organizacije civilnog društva (SEKO). Takođe, razgovaralo se i o mogućnostima produbljivanja saradnje civilnog društva Zapadnog Balkana, Turske i Evrope u oblasti politike proširenja EU, koja doprinosi međusobnom razmevanju i ubrzanju procesa proširenja.

Više učesnika je naglasilo da pripreme za pristupanje zemalja Zapadnog Balkana i Turske treba da teku paralelno sa aktivnostima same EU u rešavanju krize u Evropi, a da proces proširenja daje mogućnost kreiranja mreža i kontakata između EU i zemalja budućih članica. Zaključeno je da su pregovori instrument za reformu države radi obezbeđenja mesta u EU, a međusektorska saradnja je važna za funkcionisanje svake demokratije, pa je razvijanje različitih instrumenata te saradnje, uključujući i monitoring implementacije, od izuzetnog značaja za sve učesnike procesa.