Arhiva vesti

Izazovi pregovaračkog procesa

U prostorijama EU info centra u ponedeljak 25. aprila u 17:00 biće održano predavanje Marije Pejčinović-Burić, vođe tima projekta PLAC (Policy and Legal Advice Centre), “Izazovi pregovaračkog procesa koji stoje pred Srbijom na njenom putu priključenja EU”.

Među temema predavanja biće: šta predstavlja pregovaranje, kako postaviti prioritete, kako graditi kapacitete, zasto postoje pogrešna očekivanja, kako koristiti fondove i kakva je važnost prave poruke.

Gospođa Pejčínović-Burić ima dugogodišnje iskustvo u radu na evropskim integracijama u Hrvatskoj, gde je, između ostalog, bila pomoćnica Ministra za evropske integracije, članica pregovaračkog tima za SSP Hrvatske, državni sekretar u Ministarstvu za evropske integracije i direktorka Evropske kuće u Zagrebu: ta iskustva mogu biti dragocena u Srbiji. Nakon uvodnog predavanja moguće je postaviti pitanja.

Projekat PLAC, koji finansira EU, pruža podršku Srbiji u pripremama za pristupanje EU putem unapređenja zakonodavnog procesa kao i procesa strateškog planiranja. Zadatak projekta je da unapredi sistem harmonizacije nacionalnog zakonodavstva sa pravom EU, pruži podršku za pripremu zakona koji se usklađuju sa pravnim tekovinama EU, kao i da obezbedi valjano sprovođenje putem adekvatnih mehanizama za primenu tih zakona i odgovarajućih podzakonskih akata.

Izvor: EU info centar