Arhiva vesti

Delegacija Odbora za evropske integracije na 12. Konferenciji parlamentarnih odbora za EU integracije

Delegacija Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije je učestvovala na 12. Konferenciji parlamentarnih odbora za evropske integracije zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope (KOSAP), koja je održana u Sarajevu 8. aprila 2016. godine.U sastavu delegacije su bili: Aleksandar Senić, predsednik Odbora i Ljubiša Stojmirović, član Odbora. Na konferenciji su učestvovale i delegacije odbora parlamenata članica Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i delegacije odbora parlamenta Republike Hrvatske i Republike Turske u svojstvu gosta.

Domaćin sastanka bila je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, a na dnevnom redu su bile teme intenzivnijeg ekonomskog razvoja i napretka ka Evropskoj uniji, implikacije izbegličke krize na region i regionalnog odgovora na globalni problem terorizma.

Naglašena je važnost intenzivnije regionalne i prekogranične saradnje za mir i stabilnost u regionu, bolji život svih građana i brže napredovanje ka ispunjenju zajedničkog spoljnopolitičkog cilja svih zemalja regiona – članstva u EU. Parlamentarci su imali priliku da čuju o inicijativama Regionalnog saveta za saradnju (RSS) koje se odnose na region Zapadnog Balkana.

U diskusiji o problemu terorizma koji pogađa ceo svet, pa i naš region, istaknuta je važnost preventivnih akcija, deradikalizacije i suzbijanja nasilnog ekstremizma. Data je podrška inicijativi za regionalnu saradnju u prevenciji terorizma i borbi protiv krijumčarenja oružja, koja će podrazumevati saradnju ekspertskih i obaveštajnih službi.

U razgovoru o trenutnoj izbegličkoj krizi, posebna pažnja posvećena je uzrocima koji su doveli do masovnih migratornih tokova, među kojima su ključni konflikti i siromaštvo, kao i o očekivanjima o razvoju situacije. Pozdravljeno je postizanje dogovora između EU i Turske, kao i saradnja EU sa zemljama duž Balkanske rute, ali je pozvano na još jače napore i podršku cele međunarodne zajednice kako bi se doprinelo dugoročnijem rešavanju problema.

Sastanak je završen usvajanjem zajedničke izjave. Tokom Konferencije raspravljalo se i o narednim koracima u vezi sa ranije usvojenom inicijativom za uspostavljanje Parlamentarnog foruma u okviru Berlinskog procesa.

Predsedavajući i domaćin naredne 13. Konferencije KOSAP-a će biti Parlament Republike Makedonije.

Izvor: Narodna skupština Republike Srbije