Arhiva vesti

Morvai: Forum posvećen zajedničkim izazovima u Evropi

Dvodnevni Forum civilnog društva okupio je u Beogradu organizacije iz celog Zapadnog Balkana, ali i šire Evrope kako bi osmislile novi metod zajedničkog delovanja i bavile se izazovima koje naš region deli sa Evropom, rekla je danas izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai.

"Suočavamo se sa temama i izazovima koji se tiču svih nas u Evropi, bez obzira na to da li smo članice EU ili nismo. U svakom slučaju, mi težimo evropskom članstvu pa su izazovi sa kojima se sama EU suočava već i naši problemi", rekla je Tanjugu Morvai, čiji je Fond organizator skupa.

Kako je istakla, civilno društvo treba da učestvuje u rešavanju evropskih problema, ali i u tome kako će se EU razvijati i kakva će biti u budućnosti kada zemlje regiona postanu njene članice.

"Ovo je panevropska priča, nije samo balkanska, iako se sve dešava u kontekstu samita o Zapadnom Balkanu koji će biti održan u Parizu 4. jula", rekla je Morvai.

Ona objašnjava da je Forum u Beogradu nastavak procesa koji je počeo prošle godine u Beču, kada je na tamošnjem samitu o našem regionu prvi put otvorena mogućnost da civilno društvo bude prisutno tokom samita i da formuliše svoje poruke u pokušaju da utiče na diskusije među političarima na tom skupu.

"I ove godine nameravamo da to uradimo i zato smo drugi dan Foruma posvetili radu na konkretnim temama za koje znamo da će se naći na programu samita 4. jula", kazala je Morvai.

Te teme su, precizirala je, regionalna saradnja sa fokusom na saradnji mladih s obzirom na to da se osniva Kancelarija za saradnju mladih sa sedištem u Tirani, rešavanje bilateralnih sporova, zaštita životne sredine i održivost razvoja, kao i veoma aktuelna tema migracija.

Forum civilnog društva, koji je danas završen u Beogradu, počeo je juče u Novom Sadu, a u njegovoj organizaciji učestvovala je i ERSTE Fondacija, uz podršku Saveta za regionalnu saradnju i Delegacije EU u Srbiji.

Učesnici Foruma: Civilno društvo da deluje u evropskom okviru

Civilno društvo treba da više učestvuje u dijalogu o Zapadnom Balkanu kako bi doprinelo rešavanju konkretnih pitanja kao što je smanjenje socijalnih razlika, pri čemu treba da sa novom energijom i temama deluje u evropskim okvirima, smatraju učesnici Foruma civilnog društva.

Saradnik Univerziterta u Gracu i Univerziteta u Rijeci Dane Taleski rekao je da učesnici dvodnevog skupa, koji je organizovao Evropski fond za Balkan, nastoje da omoguće da se glas civilnog društva čuje na samitu o Zapadnom Balkanu u Parizu na kojem će se u julu sastati šefovi država i vlada zemalja regiona i zemalja članica EU.

"Mi smatramo taj dijalog izuzetno važnim za regionalnu saradnju i evropsku budućnost regiona, ali on nije potpun, jer se vodi na političkom nivou, među vladinim institucijama. Smatramo da civilno društvo i građani moraju da budu više i bolje predstavljeni tamo", rekao je Taleski Tanjugu u pauzi Foruma.

"Pokušaćemo da to formulišemo i da kažemo kako možemo kao civilno društvo dati doprinos celom tom procesu i konkretnim temama o kojima će se razgovarati", dodao je on.

Predstavnici civilnog društva imaju za cilj da dijalog ne ostane samo na tehničkim temama, već da se bavi i sustinskim temama, kao što je unapređenje demokratije i vladavine prava, kaže Taleski.

"Jedna od suštinskih tema je, što je možda najvažnije za građane svih zemalja, unapređenje socijalne kohezije. To znači popravljanje životnog standarda i smanjenje socijalnih razlika u svim zemljama u regionu", naglasio je on.

Još jedan učesnik Foruma civilnog društva, predavač na Fakultetu političkih nauka u Beču i član BiEPAG-a Vedran Džihić, smatra da treba da postoji jaka, emancipatorska demokratska snaga koju treba da konstruiše, vodi i usmerava i civilno društvo.

Ta snaga, naglasio je on u izjavi Tanjugu, ne sme da bude ograničena samo na Zapadni Balkan, već treba da deluje u širem evropskom okviru.

Prema njegovim rečima, centralno pitanje je kako stvoriti zajedništvo, pri čemu Balkan treba predstaviti kao deo EU.

"Trenutno se nalazimo u delikatnoj situaciji, na pola puta demokratskih tranzicija. U nekim zemljama imamo otvoren autokratski pristup vlasti i uređenju društva, dok u nekim drugim imamo mnogo reformske retorike i deklarativnih obećanja, a malo suštinskog delovanja", objašnjava ovaj stručnjak.

Za Forum civilnog društva, koji je juče otvoren u Novom Sadu, a danas nastavljen i završen u Beogradu, kaže da je jedan u nizu takvih skupova o Zapadnom Balkanu i uvertira za predstojeći samit u Parizu.

"Ali ni Pariz nije finalni cilj, već je cilj da imamo proces, da se umrežavamo i unesemo mnogo više entuzijazma i da sa novim energijama, ljudima i temama u zajedničkom evropskom okviru doprinesemo da se promene opšti parametri naših društava koji nisu dobri", zaključio je Džihić.

Izvor: Tanjug