Arhiva vesti

Komitet EU usvojio poziciju za otvaranje poglavlja 23 i 24

Komitet stalnih predstavnika zemalja clanica EU usvojio je zajednicku evropsku poziciju za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije.

Ambasadori zemalja clanica su danas bez rasprave potvrdili konsenzus postignut u utorak kada su se svih 28 država clanica usaglasile oko zajednicke evrpske pregovaracke pozicije za poglavlje 23.

Time je dato ”zeleno svetlo” za otvaranje poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosude i osnovna prava, odnosno na pravdu, slobodu i bezbednost.

U Briselu se navodi da su u pitanju dva najvažnija poglavlja u pristupnim pregovorima svake zemelje, jer se bave uskladivanjima propisa u oblasti vladavine prava.

Posle današnje odluke COREPER-a, slovacko predsedavanje bi trebalo da sazove Meduvladinu konferenciju na kojoj bi, uz prisustvo nadležnih ministara, Srbija otvorila nova poglavlja u svom prisupnom procesu.

Iz slovackog predsedavanja EU porucuju da se konferencija na kojoj ce se otvoriti dva poglavlja ocekuje u drugoj polovini jula.

Ministar inostranih poslova Slovačke, zemlje koja do kraja godine predsedava EU, Miroslav Lajčak pozdravio je odluku o otvaranju poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU.

"Verodostojni proces proširenja je jedna od naših prioriteta tokom predsedavanja EU. Srbija je uradila svoj deo posla ispunjavanjem uslova za otavranje ta dva poglavlja“, naglasio je Lajčak u pisanom saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Lajčak ističe da je EU sada, sa svoje strane, ispunila svoje obećanje i da je konačni početak pregovora realan.

Međuvladina konferencija, kako se navodi iz Ministarstva spoljnih poslova Slovačke, koja će otvoriti dva poglavlja predviđena je za kasnije ovog meseca.

Lajčak je, takođe i na svom Tviter nalogu napisao „Zeleno svetlo za Srbiju, za otvaranje poglavlja u pristupnom procesu. Pregovori će konačno uskoro početi. Ovo je prvi rezultat prioriteta slovačkog predsedavanja“.

Izvor: B92