Arhiva vesti

Izveštaj koalicije prEUgovor o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 - oktobar 2016.

Koalicija prEUgovor objavila je najnoviji nezavisni izveštaj o napretku Srbije u sprovođenju politika u oblastima pravosuđa i osnovnih ljudskih prava (Poglavlje 23) i slobode, bezbednosti i pravde (Poglavlje 24) i ponudila niz preporuka za napredak u ovim poglavljima.

Izveštaj obuhvata period od maja do oktobra 2016. godine, a u pojedinim oblastima period od početka godine, budući da je taj vremenski okvir bio prikladniji za praćenje pojedinih procesa.

Nažalost, brojne preporuke slične su preporukama koje se nalaze u prethodnom izveštaju prEUgovora, budući da je u pojedinim oblastima, uprkos pozitivnoj samoproceni države, urađeno veoma malo. Uzrok tome je, između ostalog, i prevremeni izbori, koji su usporili procese reformi ili ih čak odložili za neko vreme u budućnosti.

Ovaj izveštaj pokriva teme vezane za političke kriterijume, te za Poglavlja 23 i 24. Kako je u javnosti bila izražena zabrinutost povodom određenih pitanja, kao što je slučaj Savamale, ta pitanja su takođe pomenuta u ovom izveštaju.Imajući u vidu izbegličku krizu, jedan odeljak posvećen je migracionoj politici i situaciji u vezi s tim; kriza koje je izbila 2015. godine u posmatranom periodu je ublažena, ali se čini da je još uvek daleko od završetka.

Izradu izveštaja finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu (www.norveska.org.rs)

Izveštaj koalicije prEUgovor o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 - oktobar 2016. preuzmite OVDE.

Izvor: Koalicija prEUgovor