Arhiva vesti

Sedma sednica POSP-a u sredu i četvrtak u Beogradu

Sedma sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije (POSP) će biti održana 20. i 21. decembra 2017. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije u Beogradu.

Na sednici će prisustvovati poslanici Narodne skupštine koji su članovi odbora i poslanici Evropskog parlamenta iz svih poslaničkih grupa.

Poslanici će, tokom dvodnevne sesije, razmeniti mišljenja sa predstavnikom Vlade Srbije i predstavnikom predsedavajućeg Saveta EU, koji je do kraja 2017. godine Estonija. Na sednici će učestvovati i Sem Fabrizi, Ambasador Evropske unije u Srbiji, koji će prisustvovati u ime Evropske komisije.

Glavna tema sastanka biće, kao i ranijih godina, odnos Srbije i EU i napredak Srbije na njenom evopskom putu.

Šesti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije održan je 13. i 14. septembra 2017. godine u Strazburu, u sedištu Evropskog parlamenta.

Tokom sastanka su razmenjena mišljenja, između ostalog, o stanju pregovora o pristupanju i odnosima Evropske unije i Srbije, dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, zaštiti osnovnih prava i sloboda, sa posebnim osvrtom na rodnu ravnopravnost i nasilje u porodici, ulozi i funkcionisanju nezavisnih državnih organa, ekonomskom razvoju Srbije, itd.

Deklaracijom je pozdravljen konstruktivan i dobro pripremljen pristup Srbije pregovorima, značajni koraci Beograda u dijalogu sa Prištinom, napori Srbije u podeli tereta boreći se sa migrantskom krizom, ali se poziva na postepeno usklađivanje spoljne i bezbednosne politike sa EU i dalje napore u reformi pravosuđa, antikorupcijske politike i garantovanje potpune nezavisnosti nezavisnim državnim organima.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije nastao je stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2013. godine, sa ciljem razmatranja odnosa između Srbije i Evropske unije i svih važnih političkih i ekonomskih pitanja u procesu evropskih integracija Srbije.

Sastoji se od podjednakog broja poslanika Narodne skupštine i Evropskog parlamenta, a sastaje se, po pravilu, najmanje dva puta godišnje, po jednom u Beogradu i Strazburu.

Na kraju svakog zasedanja, usvaja se Deklaracija sa preporukama koja se upućuje Savetu za stabilizaciju i pridruživanje, kao i institucijama Srbije i Evropske unije.

Izvor: europeanwesternbalkans.rs