Arhiva vesti

EU pokrenula proceduru protiv Poljske

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans saopštio je 20. decembra u Briselu posle zasedanja tog tela da je ono "teška srca" pokrenulo kaznenu proceduru po članu 7 Ugovora EU protiv Poljske, ali da joj daje tri meseca da izmeni sporne zakone o pravosuđu. Poljska stranka Pravo i pravda je za dve godine vlasti donela 13 reformskih zakona kojima izvršna vlast zadire u nezavisne institucije i pravosuđe. Kazna za Poljsku može da bude gubitak prava glasa u EU ili zamrzavanje milijardi evra iz evropskih fondova. 

"Ovo nije 'nuklearna opcija'. Posle dve godine EK je konstatovala da postoji ozbiljan rizik da je u Poljskoj ugrožena pravna država. Ali, ako u naredna tri meseca Poljska sprovede preporuke, spremni smo da odluku revidiramo. Mi samo tražimo da Savet EU uradi ono što radi Evropska komisija - da analizira situaciju i da mišljenje o riziku. To nije 'nuklearna opcija'. To je ponovo pokušaj uspostavjanja dijaloga s Poljskom", kazao je Timermans na konferenciji za novinare.

Timermans je podsetio da je vladajuća poljska stranka Pravo i pravda za dve godine na vlasti donela 13 reformskih zakona po istom modelu po kome izvršna vlast zadire u nezavisnost institucija i pravosuđa. 

"Zajednički imenitelj je politička kontrola jedne političke stranke nad celim pravosuđem. Tri puta smo davali preporuke i pozivali na konstruktivni dijalog. U 2017. dijaloga uopšte nije bilo. Spremni smo i sada u svakom trenutku", rekao je Timermans. 

On je na Tviteru pozvao novog poljskog premijera Mateuša Moravjeckog da dođe u Brisel i da se dijalog obnovi. 

Evropska komisija je, po rečima Timermansa, objavila četvrtu preporuku Poljskoj kako da uskladi kontroverznu reformu pravosuđa, pre svega Zakon o Vrhovnom sudu i Državnom sudijskom veću sa evropskim standardima pravne demokratske države. Takođe je zbog već usvojenog Zakona o opštim sudovima odlučila da Poljsku tuži Sudu EU. 

"Pravna država je neophodna za članice. Tu nije samo u pitanju Poljska. Pravna država u jednoj članici je predmet brige u svim ostalim članicama. Pravna država je u interesu Poljske, poljskih građana i EU kao celine", kazao je Timermans. 

Kaznena procedura iz člana 7 znači da će se, na zahtev Evropske komisije, članice EU izjasniti da li u Poljskoj postoji opasnost po pravnu državu, a tek ako se za to izjasne 22 članice, može da se razmišlja o sankcijama, od zamrzavanja evropskih fondova za Poljsku do najteže - oduzimanja prava glasa za šta je, međutim, potrebna saglasnost svih članica osim one o kojoj se glasa. 

Mađarska i njen premijer Viktor Orban više puta su odlučno upozorili da će zvanična Budimpešta staviti veto na bilo kakav pokušaj sankcionisanja Poljske. 

Kao "poslednja kap koja je prelila čašu" EU u dijalogu sa konzervativnom evroskeptičnom vladom stranke Jaroslava Kačinjskog pokazala se kontroverzna reforma pravosuđa. Ona po oceni Evropske komisije ugrožava nezavisnost poljskih sudova, dovodi ih pod političku kontrolu, pa je samim tim i rizik za pravosuđe cele EU. 

Portparolka Vlade Poljske Joana Kopćinjska kazala je da "Evropska komisija ima pravo da preduzme takve korake na svoju odgovornost, ali oni nisu potrebni. Ali, sankcija neće ni biti. Za njih nema osnova, a nije Mađarska jedina koja će glasati protiv sankcija. Bilo bi dobro da ne politizujemo stvari. Mozda EK želi da šire podeli svoju odgovornost, sa Savetom EU i Evropskim parlamentom".

Poljski ministar pravde Zbignjev Žobro izjavio je na vest poljske agencije PAP da je "pokrenuta atomska opcija protiv Poljske", ali da je on "miran jer u Poljskoj funkcioniše pravna država".

Izvor: EurActiv.rs