Arhiva vesti

Evropska komisija posvećena evrointegracijama zemalja Zapadnog Balkana

Portparol Evropske komisije Margaritis Šinas kaže da za evrointegracije Zapadnog Balkana trenutno postoje perspektiva, povećenost, želja i politička atmosfera.  On naglašava da su i Evropska komisija i predsednik Komisije Žan Klod Junker posvećeni svim zemljama Zapadnog Balkna i da svaka od njih ima evropsku perspektivu.  Stav Evropske komisije je da države Zapadnog Balkana treba da budu rangirane po zaslugama i sprovedenim reformama i da ulaze pojedinačno.  Ipak, u ovoj godini se očekuje konačna odluka o dinamici priključivanja Evropskoj uniji. 

Mogle su se čuti različite reakcije na ovu izjavu, pojedini smatraju da ceo region treba odjednom integrisati, dok drugi misle da to ne bi bilo fer prema državama koje su već otpočele svoje pregovore.  Komisija je kao predvodnike označila Srbiju i Crnu Goru jer su ove dve države jedine iz regiona Zapadnog Balkana započele pregovore o članstvu.

Johanes Han smatra da postoji zdrava konkurencija između država i da se to može pozitivno odraziti na pregovore.  Od velike je važnosti predsedavanje Bugarske Evropskim savetom.  Bugarska je pokazala jasnu nameru da pomogne državama Zapadnog Balkana na njihovom evropskom putu, između ostalog i zato što će biti domaćin 17. maja 2018. godine Samita EU-Zapadni Balkan na kojem će učestvovati svih šest lidera.

Evropska komisija je najavila da će u aprilu izaći sa godišnjim izveštajem koji če dati ocenu napretka svih zemalja u procesu evropskih integracija.