Arhiva vesti

Šta je doneo prošlonedeljni sastanak Evropskog saveta?

U Briselu je 23. februara održan neformalni sastanak Evropskog saveta, koji je okupio predsednike i premijere 27 država članica Evropske unije, dok su ključne teme na agendi sastanka bila pitanja koje se odnose na budućnost bloka. Pored pitanja koja su se odnosila na pitanja izbora predsednika Evropske komisije, kao i manjak u budžetu (12-15 milijardi evra) koji se pojavljuje nakon izlaska Velike Britanije, na sastanku lideri su razgovarali i o situaciji u Siriji i odnosima Unije sa Turskom. 

Prenosimo vam najvažnije zaključke sa sastanka:

Višegodišnji finansijski okvir

Šefovi država i Vlada EU su tokom sastanka raspravljali o političkim prioritetima višegodišnjeg finansijskog okvira nakon 2020. godine.  Složili su se da će EU povećati izdavanja za sprečavanje ilegalne migracije, odbranu i sigurnost, kao i na program Erasmus +.  Predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk istakao je da su neki od lidera država članica posebno naglasili kontinuiranu podršku kohezionoj politici, zajedničkoj poljoprivrednoj politici, kao i  ulaganju u istraživanje i inovacije.  Predsednik Evropskog saveta naglasio je da su proriteti povezani sa veličinom budžeta, i da u tom kontekstu EU treba, u narednom periodu, da reši jaz u prihodima koje je izazvao Brexit. 

  • Institucionalna pitanja

Lideri EU razmatrali su dva seta pitanja vezanih za  naredni izborni ciklus koji će se odraziti na sastav i EU institucija:

1. Proces izbora predsednika Evropske komisije

2. Sastav Evropskog parlamenta nakon izbora 2019. godine i ideju o transnacionalnim listama

Na konferenciji za novinare nakon samita predsjednik Donald Tusk izjavio je da je među liderima postignut dogovor da Evropski savet ne bi mogao unapred garantovati da će predložiti jednog od glavnih kandidata za predsednika Evropske komisije.

Što se tiče sastava Evropskog parlamenta nakon Brexita, lideri su u velikoj meri podržavali ideju da manje država članica treba da znači manje mesta, što dovodi do smanjenje broja poslanika sa 751 na 705. Kada su transnacionalne liste u pitanju, lideri će se ovim pitanjem baviti u procesu izbora 2024. godine. 

  • Agenda lidera

 Agenda lidera daje pregled glavnih pitanja koje predsednik Evropskog saveta namerava da stavi na dnevni red od 2019. godine.  Pojedini problemi će se razmatrati na formalnim sastancima Evropskog saveta, dok će drugi biti adresirani u neformalnom formatu, na 27 ili 28 adresa, u zavisnosti od njihovog obima i sadržaja.