Arhiva vesti

Evropski zvaničnici Junker i Han u zvaničnoj poseti Srbiji

Predsednik Evropske komisije, Žan Klod Junker i evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju, Johanes Han boravili su u Beogradu tokom dvodnevne zvanične posete tokom koje su se susreli sa visokim državnim zvaničnicima i razgovarali o evropskoj perspektivi Srbije. Ova poseta Srbiji se realizuje u okviru turneje tokom koje predsednik Junker obilazi svih šest zemalja Zapadnog Balkana sa ciljem predstavljanja nove Strategije proširenja Evropske unije.

Posle susreta sa zvaničnicima i državnim vrhom predsednik EK Junker i komesar Han su govorili o datumu pristupanja Srbije Uniji, gde je Junker još jednom ponovio da 2025. godina nije obećani datum ulaska, već perspektiva i ohrabrenje za zemlje koje ulažu velike napore i koje zaslužuju da budu ohrabrene na tom putu. On je dodao da datum pristupanja ne zavisi od EU, nego pre svega od Srbije. Takođe, Junker je istakao da je veliki napredak ostvaren i da je Srbija prešla „impresivan deo puta“, naglasivši pri tom da i dalje postoje izvesni problemi u oblasti pravosuđa i vladavine prava.

Predsednik Evropske komisije se takođe osvrnuo i na odnos Beograda i Prištine, naglasivši da EU ne može da „uvozi bilateralne sporove“, te da oni moraju biti rešeni pre ulaska u EU kako bi se zemljama Zapadnog Balkana pružila stabilnost. On je još jednom istakao važnost donošenja pravno obavezujućeg sporazuma kojim će se normalizovati odnosi Beograda i Prištine.

Junker je govoreći o novoj Strategiji proširenja istakao važnost šest vodećih inicijativa za podršku transformaciji Zapadnog Balkana na koje Srbija treba posebno da se fokusira tokom procesa pristupanja EU. Ove inicijative se između ostalog odnose na jačanje vladavine prava, podršku socio-ekonomskom razvoju, podršku pomirenju i dobrosusedskim odnosima, kao i jačanju angažmana u oblasti bezbednosti i migracija.

Predsednik EK je prilikom sastanka sa visokim zvaničnicima Srbije rekao da je cilj da se u narednom periodu snažnije podrži ekonomski razvoj i saradnja u regionu, kao i da se pomogne infrastrukturno povezivanje regiona.

Kada se govori o odnosima Srbije i EU, Junker je rekao da Srbija i Zapadni Balkan moraju biti deo EU zato što bez njih Unija nije kompletna, istakavši da cilj njegove poseta nije nikakva inspekcija niti prikupljanje informacija, već dijalog imajući u vidu da je ovo dokaz da su odnosi sa Zapadnim Balkanom od prioritetnog značenja za EU.

Poseta predsednika Evropske komisije Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana je jedan u nizu važnih događaja koji očekuju države u procesu pristupanja  u narednim mesecima, kao što je objavljivanje Izveštaja o napretku za države koje se nalaze u procesu pristupanja koji se očekuje u aprilu, zatim Samit Zapadnog Balkana u Sofiji u maju, kao i Samit u Londonu u okviru Berlinskog procesa u julu ove godine.