Arhiva vesti

Neophodna jača saradnja Zapadnog Balkana i EU u cilju infrastrukturne povezanosti i ekonomske kohezije

Premijeri država Zapadnog Balkana učestvovali su, krajem prošle nedelje, na radnom ručku u Sofiji, koji je za lidere šest zemalja organizovao bugarski premijer Bojko Borisov, a u kojem je pored Borisova učestvovao i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, visoka predstavnica EU za spoljne poslove i politiku bezbednosti Federika Mogerini i evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju, Johanes Han.

Sastanak je organizovan kao završni događaj u okviru Junkerove posete državama Zapadnog Balkana, tokom koje je promovisana nova Strategija EU za Zapadni Balkan.

Premijer Bugarske i trenutni predsedavajući Saveta EU, Borisov, i predsednik EK Junker, ocenili su da su poruke Unije koje se nalaze u Strategiji dobro primljene u Regionu i istakli da one predstavljaju znak dugoročne posvećenosti Unije regionu i njegovoj evropskoj budućnosti.

Tokom sastanka diskutovano je o napretku u procesu integracija svake od šest država Zapadnog Balkana, kao i o tome kako da i EU i region najbolje iskoriste vreme do bitnih događaja, kao što je Samit EU i Zapadnog Balkana koji će se održati u maju u Sofiji.

Na kraju sastanka, utvrđeni su i dalji koraci u procesu usvajanja obaveza iz Agende povezivanja (Connectivity Agenda), koje se odnose na konkretne infrastrukturne projekte, kao i obaveze za funkcionisanje regionalnog ekonomskog prostora. S tim u vezi, Jadransko-Jonski koridor je u kontekstu Crne Gore istaknut kao deo integracije u evropske koridore.

Izvor: europeanwesternbalkans.rs