Arhiva vesti

EU daje vaučere opštinama za besplatan internet na javnim mestima

Evropska komisija pokrenula je 20. marta veb portal WiFi4EU.eu na koji će evropske opštine moći da se registruju da bi dobile finansijska sredstva za uspostavljanje lokacija za besplatan pristup bežičnom internetu na javnim mestima. EU će do 2020. izdvojiti 120 miliona evra za najviše 8.000 opština u svim članicama Evropske unije, kao i u Norveškoj i Islandu.

Program WiFi4EU nudi opštinama vaučere u vrednosti od 15.000 evra za pravljenje pristupnih tačaka (hotspots) za bežični internet na javnim mestima, uključujući biblioteke, muzeje, parkove, trgove.

Sve opštine iz zemalja EU, Norveške i Islanda mogu da se registruju na portal do prvog poziva za učešće u projektima, koji će biti objavljen sredinom maja, saopštila je Evropska komisija.

Predsednik EK Žan-Klod Junker izjavio je da je cilj te incijative povezivanje "svakog evropskog sela i svakog grada omogućavanjem pristupa besplatnom bežičnom internetu blizu glavnih centara javnog života do 2020. godine".

Opštine će vaučere moći da iskoriste za kupovinu i instalaciju vaj-faj (wi-fi) opreme u centrima lokalnog javnog života, dok će troškove održavanja mreže snositi opština.

Evropski komesar za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip izjavio je da je pokretanje portala konkretan korak napred koji će pomoći opštinama da obezbede besplatan vaj-faj.

Komesarka za digitalno društvo Marija Gabrijel rekla je da će hiljade Evropaljana imati besplatan pristup internetu na javnim mestima širom EU.

"Zahvaljujući programu WiFi4EU, lokalne zajednice će moći da internet približe građanima i tako im omogući da u potpunosti iskoriste beskonačne mogućnosti digitalizacije. To je konkretan korak ka realizaciji jedinstvenog digitalnog tržišta", rekla je Gabrijel.

Ukupan budžet za program WiFi4EU je 120 miliona evra. U prvom pozivu biće podeljeno 1.000 vaučera, po redu po kojem su stizale prijave. EK će voditi računa o geografskoj ravnoteži, a svaka zemlja će dobiti najmanje 15 vaučera.

Prvi poziv za projekte biće objavljen 15. maja, a u naredne dve godine biće još četiri poziva.

Internet mreže koje će biti finansirane u okviru tog projekta biće besplatne, na njima neće biti reklamiranja i neće moći da budu korišćene za prikupljanje podataka.

 

Izvor: EurActiv.rs