Arhiva vesti

Miščević: Očekujem da većina poglavlja bude otvorena

BEOGRAD – Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tajna Miščević podsetila je danas da se pet poglavlja u ovom momentu nalazi pred državama članica i izrazila očekivanje da će većina njih biti otvorena.

„Mi smo pripremili, ne samo pozicije već i nivo usagalašenosti u poglavljima 9 finansijske usluge, 13 – politika ribarstva, 17 – ekonomska monetarna politika, 18- statisika i poglavlje 33 – budžetska politika. Za svako od tih poglavalja konstatovan je napredak“, rekla je Miščević u skupštini na sednici Nacionalnog konventa.

Ona je podsetila da Srbija trenutno ima 12 otvorenih poglavlja i da su dva privremeno zatvorena.

Evropska komisija je u izveštaju konstatovala napredak u zatvorenim poglavljima, ali je još jednom podvučeno da je neophodno povezati nauku i biznis.

„Za poglavlja koja smo privremeno zatvorili dobili smo argumentaciju da je u redu da su ona zatvorena. Slična ocena da je Komisija bila u pravu kada je preporucila otvaranje poglavlja“, rekla je Miščević, ali i napomenula da je konstatovano da u pogalvlju 5 nema napretka i da nedostaje Zakon o javnim nabavkama.

Kako je rekla, dalje usklađivanje u otvorenim poglavljima teče po pregovaračkim pozicijama, odnosno po merilima za zatvaranje.

„Ono što me malo plaši je što u narednom periodu Komisija očekuje od nas ispunjenje merila za zatvaranje u većini od otvorenih poglavlja, a nasi planovi nisu takvi“, istakla je Miščević.

Ona je objasnila da je plan Srbije da merila za zatvaranje budu ostavreni 2018. 2019. i 2020. godine tako da će morati o tome malo preciznije da se ragovara sa delegacijom EK u Srbiji i sa predstavnicima iz Brisela.

Obraćajući se članovima Konventa, Miščević je kazala da se „rezultati i ocene čitaju“, ali da su preporuke važne i da na njima treba dalje raditi.

„Nikada nismo imali medeni mesec i osećali se povlašćeno nego smo uvek ozbiljno slušali kritike posmatrajući ih kao deo evropskog procesa“, rekla je Miščević.

Ona je dodala da je Nacionalni konvent koji čine nevladine organziacije jedinstveni format kako je neko uključio civilno društvo u pregovarački proces i da je na to ponosna.


Izvor: EWB

Foto:Tanjug / Filip Krainčanić