Arhiva vesti

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk posetio Beograd

Predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk, 25. aprila posetio je Beograd u sklopu svoje turneje po Zapadnom Balkanu.

Kako je saopšteno iz Brisela, osnovna svrha njegove zvanične posete regionu je priprema za Samit EU-Zapadni Balkan koji je zakazan za 17. maj u Sofiji, kao i učešće na Regionalnom samitu u okviru procesa Brdo-Brioni u Skoplju.

Predsednik Evropskog saveta je tokom obraćanja poručio da je došao s jasnom proukom da EU hoće da ostane najpouzdaniji partner Srbiji i Zapadnom Balkanu, kao  i da će na Samitu u Sofiji biti potvrđena spremnost da se i u budućnosti razvijaju ekonomske veze EU i Zapadnog Balkana, ali i da se posvećeno radi na evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Tokom posete Srbiji, Donald Tuske se sastano sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, a prisustvovao je i potpisivanju finansijskog ugovora između Kontrole letenja Srbije i Crne Gore i Evropske investicione banke.

Predsednik Evropskog saveta Tusk je u utorak, 24. aprila, započeo turneju po Zapadnom Balkanu koja traje do 27. aprila, tokom koje će, pored Beograda, obići i Tiranu, Podgoricu, Sarajevo i Skoplje. Od početka 2018. godine Zapadni Balkan posetili su predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku I bezbednost,  Federika Mogerini.