Arhiva vesti

EU odlučila da zaštiti pčele

Evropska komisija odlučila je 27. aprila da potpuno zabrani upotrebu neonikotinoida, štetnih po pčele, pošto je dobila podršku kvalifikovane većine članica Evropske unije. Primena novih mera očekuje se do kraja godine. Resorni komesar EU istakao je važnost pčela za biodiverzitet i životnu sredinu i da je donošenje odluke EK zasnovano na naučnim dokazima.

Portal EURACTIV.com je saznao da je 18 zemalja, uključujući Francusku, Nemačku, Italiju i Veliku Britaniju, podržalo predlog Komisije da se dodatno ograniči upotreba tri pesticida - klotianidina (clothianidin) i imidakloprida (imidacloprid) kompanije Bajer i tiametoksama (thiamethoxam) koji proizvodi Sindženta (Syngenta). Protiv su, između ostalih, bile Mađarska, Rumunija, Danska i Češka, navodi Euraktiv.

Predlog EK zasnovan je na nedavnoj proceni Evropske agencije za bezbednost hrane kojom je potvrđeno da neonikotinoidi predstavljaju opasnost za pčele.Nova ograničenja biće veća od restrikcija koje se već primenjuju od 2013. godine.

"Sva spoljna upotreba biće zabranjena i neonikotinoidi o kojima je reč biće dozvoljeni samo u stalnim plastenicima, gde se ne očekuje izloženost pčela", izjavio je izvor iz EK, dodajući da će ograničenja početi da se primenjuju do kraja godine.

Evropski komesar za zdravlje i bezbednost hrane Vitenis Andriukaitis izjavio je da su nove mere pravi primer doslednosti EK i donošenja odluka zasnovanih na naučnim dokazima, procedurama i pravilima i da niko ne može da krivi Komisiju da je u rukama lobističke industrije. Komisija je, rekao je Andriukaitis posle glasanja, predložila mere za neonikotinoide pre više meseci na osnovu naučnog saveta Evropske agencije za bezbednost hrane.

"Zdravlje pčela ostaje od najveće važnosti za mene jer se tiče biodiverziteta, proizvodnje hrane i životne sredine", kazao je komesar.

Pčele se smatraju važnim oprašivačima više od 80% useva i divljih biljki u Evropi. Brzo smanjivanje njihove populacije proteklih godina zbog raširene upotrebe pesticida izazvalo je zabrinutost u Briselu i drugim prestonicama evropskih zemalja.

Evropsko udruženje za zaštitu roda, koje predstavlja proizvođače pesticida, poslalo je pismo Andriukaitisu tražeći da se glasanje o novim ograničenjima odloži do 17. maja.

"Dobili smo obaveštenje Evropskog suda pravde da će 17. maja biti doneta presuda u tri slučaja pokrenuta protiv Komisije u vezi sa trenutnim ograničenjima upotrebe neonikotinoida. Imajući u vidu značajne pravne posledice koje bi ta presuda mogla da ima, pozivamo vas da odložite odluku o svom predlogu do posle tog datuma", navedeno je u saopštenju tog udruženja.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay.com