Arhiva vesti

Uloga Sjenice u pristupanju Srbije Evropskoj uniji

Konsultativna radionica pod nazivom „Uloga lokalnih zajednica u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji – slučaj Sjenica“ održana je u ponedeljak, 7. maja 2018. godine, u prostorijama Centra za razvoj poljoprivrede i sela. Događaj je organizovao Forum za lokalnu i regionalnu saradnju u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom (BOŠ) kao deo projekta „Progovori o pregovorima“. 

Učesnici su bili predstavnici različitih institucija i organizacija sa područja Sjenice, poput predstavnika Opštinske uprave, Turističke organizacije, Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta, veterinarske stanice i članova udruženja ljubitelja prirode.

Budući da se teme konsultativnih radionica oslanjaju na prioritete lokalnih zajednica u pristupanju Srbije Evropskoj uniji, tema radionice u Sjenici bilo je poglavlje 11: Poljoprivreda i ruralni razvoj. Na prvom panelu je najpre Vanja Dolapčev iz BOŠ-a predstavio dokle je Srbija stigla u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji kada je reč o poglavlju 11 i ispunjavanju datih merila za otvaranje poglavlja, a predstavio je i delove Izveštaja Evropske komisije, objavljenog u aprilu ove godine, koji se odnose na ovo poglavlje. Gospođa Aida Ugljanin iz Opštine Sjenica predstavila je strukturu poljoprivrede na teritoriji Opštine, naglasivši da je reč o ključnoj privrednoj delatnosti. Gospodin Sedat Vrcić iz Foruma za lokalnu i regionalnu saradnju razgovor je usmerio ka ključnoj temi skupa, pristupu poljoprivrednika Opštine Sjenica fondu IPARD, kao i podršci koju organizacije civilnog društva na teritoriji Sjenice, u saradnji sa drugim institucijama, mogu da pruže poljoprivrednicima u dobijanju sredstava Evropske unije.

Budući da je BOŠ u regionu jugozapadne Srbije prisutan i kroz inicijative i projekte usmerene ka unapređenju lokalne klimatske, energetske i politike zaštite životne sredine, jedan deo skupa bio je posvećen ovim temama. Ognjan Pantić iz BOŠ-a otvorio je diskusiju na temu učešća lokalnih zajednica u kreiranju prethodno navedenih politika na nacionalnom nivou, kao i o prioritetima Opštine Sjenica u pogledu pregovaračkog poglavlja 27: Zaštita životne sredine i klimatske promene. Gospodin Sabahudin Abdagić iz Turističke organizacije Opštine Sjenica ukazao je na turističke potencijale Opštine, kao i da ova delatnost, pored razvijene poljoprivrede, predstavlja šansu za Sjenicu u pogledu održivog razvoja. Učesnici su se saglasili da je odgovorno upravljanje prirodnim resursima veliki izazov i naveli problem odlaganja otpada na teritoriji Opštine, kao i posledice ovog problema po životnu sredinu i prirodne resurse.

Forum za lokalnu i regionalnu saradnju jedna je od pet organizacija sa kojima BOŠ sarađuje u okviru projekta „Progovori o pregovorima“ sa ciljem informisanja građana o procesu pristupanja Srbije EU i podizanju njihovih kapaciteta radi aktivnog učešća u procesu.

Projekat „Progovori o pregovorima“ BOŠ sprovodi od 2013. godine sa ciljem doprinosa evropeizaciji Srbije kroz promociju transparentnog i odgovornog procesa vođenja pregovora o pristupanju EU, koji je zasnovan na partnerskoj saradnji civilnog društva i javnih vlasti. Projekat podržava Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.