Arhiva vesti

EK premešta regionalnu pomoć sa istoka na jug Evrope

Evropska komisija predložila je novi metod distribucije regionalne pomoći u narednom budžetu Evropske unije, koji predviđa više novca za južne evropske zemlje pogođene ekonomskom i migrantskom krizom, a manje za istočni deo kontinenta. Države Višegradske grupe će u novom budžetskom periodu dobiti za oko četvrtinu manje sredstava.

Predloženi budžet za period od 2021. do 2027. godine povećan je na 1,1 hiljadu milijardi evra, sa hiljadu milijardi evra u tekućem sedmogodišnjem budžetskom periodu. Trećina budžeta namenjena je kohezionoj politici, čiji je cilj smanjenje razlika između bogatih i siromašnih regiona EU.

Nova metodologija za raspodelu sredstava koju je 29. maja predložila Komisija uzima u obzir stopu nezaposlenosti i prijem migranata, a ne samo privredni rast.

To će značiti manje sredstava za zemlje istočne Evrope. Komesarka EU za regionalnu politiku Korina Kretu izjavila je da je to zato što su te ekonomije brže rasle proteklih godina i da su prevazišle svetsku finansijsku krizu bolje nego druge članice EU.

"Prirodna posledica bogaćenja je postepeno smanjenje pomoći kroz kohezionu politiku. To je činjenica i, konačno, dobar znak", rekla je Kretu.

Najveće rezanje budžeta predloženo je za članice Višegradske grupe – Poljska će dobiti 23,3% manje novca, Češka i Mađarska po 24%, a Slovačka 21,7% manje. Litvanija, Estonija i Malta će takođe dobiti 24% manje sredstava.

Poljska će ipak dobiti najviše od svih članica – 72,7 milijardi evra, od ukupno 373 milijardi evra koliko je predloženo budžetom za kohezionu politiku.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da će se njegova vlada protiviti predlogu, a susedna Litvanija je ocenila da je predlog budžeta neprihvatljiv.

Sa druge strane, istočnoevropske zemlje Rumunija i Bugarska, koje se nisu protivile kvotama za raspodelu izbeglica, dobiće 8% više sredstava u novom budžetu.

Veća sredstva dobiće i  zemlje na jugu Evrope, koje se i dalje oporavljaju od finansijske krize.

Italija će dobiti 43,4 milijardi evra, za 6,4% više, Španija će dobiti povećanje od 5% na 38,3 milijardi, a Grčka 8% više – 21,6 milijardi evra.

Te zemlje imaju dvocifrene stope nezaposlenosti, dok Poljska, Mađarska i Češka imaju manje od 5% nezaposlenih.

Italija i Grča su takođe prve zemlje EU na putu izbeglica i migranata koji dolaze iz Afrike i Bliskog istoka.

 

Izvor: EurActiv.rs