Arhiva vesti

EU na američke takse odgovorila tužbom u STO, priprema kontramere

SAD su od 1. juna počele da primenjuju carine na uvoz čelika i aluminijuma iz Evropske unije, što je Brisel ocenio kao neopravdane i protekcionističke mere. EU je, u odgovoru na američke takse, pokrenula pravni postupak protiv SAD u Svetskoj trgovinskoj organizaciji i počela da priprema kontramere.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izrazio je zabrinutost zbog uvođenja taksi na čelik i aluminijum koji se izvozi u SAD i naveo da je reč o protekcionizmu, saopštila je Evropska komisija.

"EU veruje da su jednostrane američke takse neopravdane i u sukobu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije. Ovo je protekcionizam, kratko i jasno", naveo je Junker.

Prema njegovim rečima, EU je proteklih meseci stalno razgovarala sa SAD o problemu prevelike proizvodnje čelika, koji takođe šteti i samoj Uniji. Dodao je da je EU otvorena za razgovore o poboljšanju trgovinskih odnosa ali da neće pregovarati pod pretnjama.

"Branićemo interese Unije, u potpunosti se pridržavajući međunarodnog trgovinskog prava", naveo je Junker, koji je posle objavljivanja odluke Vašingtona saopštio da će EU “saopštiti kontramere u roku od nekoliko sati”.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem rekla je da su i ona i lideri EU tokom više meseci pokušavali da izdejstvuju "trajno i bezuslovno" izuzeće za EU od američkih taksi.

"Tokom tih razgovora SAD su pokušavale da iznude ustupke od EU putem pretnji trgovinskim ograničenjima. To nije način na koji mi radimo, a svakako ne sa dugogodišnjim partnerima, prijateljima i saveznicima", navela je Malmstrem.

Američke mere će pogoditi izvoz iz EU koji je prošle godine bio vredan 6,4 milijarde evra. Tarife na uvoz čelika biće 25%, a na uvoz aluminijuma 10%.

EU tuži SAD u STO

Brisel je saopštio da protiv SAD pokreće slučaj u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) zbog uvoznih taksi na čelik i aluminijum.

EU je, takođe, već pripremila mere u vrednosti od 1,6 milijardi dolara na uvoz američke robe među kojom su čelik, sok od pomorandže, motocikli i burbon.

Generalni direktor STO Roberto Azevedo izrazio je "veoma realnu zabrinutost" zbog trgovinskih tenzija i opasnosti da one dodatno eskaliraju.

On je, međutim, dodao da je globalni trgovinski sistem "napravljen da rešava takve sporove tako da se spreči dalja eskalacija".

Nelegalne mere

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je američkom predsedniku Donaldu Trampu da su nove tarife koje su SAD uvele na proizvode iz EU, Meksika i Kanade "greška" i da su nelegalne.

Jelisejska palata je saopštila 1. juna da su predsednici Francuske i SAD razgovarali telefonom nakon što je Trampova administracija obelodanila odluku o uvođenju uvoznih taksi.

Makron je rekao da će odgovor biti "čvrst", "proporcionalan" i u skladu sa pravilima STO.

Francuski predsednik je upozorio da će “ekonomski nacionalizam” kazniti svakoga, uključujući SAD.

Nemačka vlada je kritikovala uvođenje novi američkih taksi kao "nezakonit" čin, a ministar spoljnih poslova Hajko Mas je rekao da je EU "spremna da reaguje kontra merom".

Velika Britanija je navela da je "duboko razočarana" odlukom Vašingtona i da ta zemlja i druge članice EU, kao bliski saveznici SAD, treba trajno i u potpunosti da budu izuzete od uvoznih taksi.

Američke kompanije u Evropi zaprepašćene su Trampovom odlukom i zabrinute da bi ona mogla da dovede do trgovinskog rata.

Direktorka Američke trgovinske komore pri EU Suzan Dejndžer navela je da se američke kompanije u Evropi protive tom potezu Vašingtona.

 

Izvor: EurActiv.rs