Arhiva vesti

Han: EU u punoj meri podržava evropske integracije Srbije

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je da je potpisivanje Sporazuma za sprovođеnjе Akcionog IPA programa za Srbiju za 2017. vrednog nešto više od 41 milion evra odraz opredeljenja EU da u punoj meri podrži evropske integracije Srbije. Od te sume, 26 miliona evra je namenjeno reformi pravosuđa, rekao je Han i istakao da je vladavina prava u samoj srži pregovora sa EU i da odlučuje brzinu pristupanja.

Han je posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu 2. jula kazao da EU svake godine u proseku pomaže usklađivanje Srbije sa evropskim tekovinama sa oko 200 miliona evra a da je do sada uputila oko dve milijarde evra nepovratne pomoći Srbiji. 

"Sve u vezi s evropskim integracijama radi se u interesu građana Srbije a ne da bi se zadovoljili neki evropski zvaničnici i birokrate", kazao je komesar. 

Navodeći da će se uzdržati od pominjanja Kosova kao otvorenog pitanja, Han je kazao da postoji "mnogo drugih krucijalnih elemenata" kojima se Beograd i Unija moraju baviti u pristupnim pregovorima. 

On je kazao da je u okviru potpisanog sporazuma, 26 miliona evra namenjeno sprovođenju reformi pravosuđa u Srbiji. 

"Podržaćemo osnovne institucije pravosuđa u Srbiji da bi njihov rad bio efikasniji i transparentniji jer je vladavina prava u samoj srži pregovora sa EU i odlučuje brzinu pristupa", kazao je Han. 

Po njegovim rečima, unapeđenje kvaliteta pravosuđa je ključno da bi Srbija postala privlačnija za strane investitore. 

"Postoji veza između razvoja Srbije, privlačnosti njenog privrednog sektora za investitore i kvaliteta pravosuđa. Od ukupnog broja investicija u Srbiji, 80% dolazi iz EU, sve te investicie stvaraju radna mesta i poboljšavaju blagostanje građana", rekao je evropski komesar. 

Han je pozdravio kako je rekao, "prve ohrabrujuće signale" u vezi s početkom izrade medijske strategije, navodeći da je opredeljenje Vlade Srbije da sve relevatne aktere okupi za istim stolom, "korak u pravcu kojim treba ići".

Deo vesti preuzet sa: euractiv.rs