Arhiva vesti

Manfred Veber najavio kandidaturu za predsednika Evropske komisije

BRISEL – Nemački političar Manfred Veber, šef poslaničke grupe Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu, najavio je danas preko Tvitera nameru da se kandiduje za narednog predsednika Evropske komisije.

Kako prenosi N1, Veber je na Tviteru napisao: „Želim da budem kandidat EPP na evropskim izborima 2019. godine i postanem sledeći predsednik Evropske komisije“.

Veber je, inače, član konzervativne Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske partije Hrišćansko-demokratske unije (CDU) koju predvodi kancelarka Angela Merkel.

Sama Merkelova izrazila je želju da naredni predsednik Evropske komisije bude iz Nemačke, pisao je nedavno Politiko (POLITICO).

Predsednik Evropske komisije ne bira se neposredno, već ga izglasava novoizabrani Evropski parlament, slično kao u parlamentarnim političkim sistemima. Praksa je da glavne panevropske stranke istaknu kandidate koje će podržati ukoliko osvoje dovoljan broj mesta.

Trenutni predsednik Komisije je Žan Klod Junker iz Luksemburga. Izbori za novi saziv Evropskog parlamenta održavaće se u maju 2019.

 

Izvor: europeanwesternbalkans.rs