Arhiva vesti

Savet za stabilizaciju i pridruživanje pozvao Srbiju da intenzivira reforme

Savet za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija (Savet SP) ponovio je 18. decembra posvećenost evropskoj perspektivi Srbije pozivajući je da pojača reforme i postigne rezultate, da se angažuje u dijalogu sa Prištinom i postepeno uskladi svoje politike prema trećim zemljama sa evropskim, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom posle petog sastanka Saveta SP u Briselu. Savet je pozdravio ukupan napredak Srbije u pregovorima o pristupanju na putu ka EU, čime je ukupan broj otvorenih pregovaračkih poglavlja dostigao 16 od kojih su dva privremeno zatvorena.

Srbiju je Savet za SP ohrabrio da intenzivira reforme i pruži ubedljive rezultate, posebno u demokratskom upravljanju i vladavini prava, uključujući pravosuđe, slobodu izražavanja, borbu protiv korupcije.

Takođe je istaknuto da je za Srbiju značajno da na vreme ispunjava obaveze iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i Savet je ukazao na značaj stvaranja uslova za unapređenja u tim oblastima.

Savet za SP je naglasio da je kao pritoritet potrebno unaprediti zakonodavni rad u parlamentu i njegov nadzor nad izvršnom vlašću.

Takođe je ocenio da je osnaženo i raznoliko civilno društvo ključna komponenta svakog demokratskog sistema i da tako treba da bude prepoznato i tretirano od strane institucija Srbije.Savet za SP očekuje od Srbije da ostane konstruktivno angažovana u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU u cilju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Svi već postignuti sporazumi u dijalogu treba da budu primenjeni bez odlaganja, ističe se u saopštenju.

Savet za SP takođe je pozdravio učešće Srbije u vojnim misijama evropske zajedničke bezbednosne i odmbrambene politike i pripreme za doprinos u civilnim misijama.

Ponovljen je poziv Srbiji da u periodu do pristupanja uskladi svoju politiku prema trećim zemljama i svoje pozicje u međunarodnim organizacijama sa politikama i pozicijama EU i njenih članica uz napomenu da sadašnji trend pada usklađenosti mora da bude preokrenut.

Istaknuto je i da su regionalna saradnja i dobri susedski odnosu ključni deo procesa proširenja i stabilizacije i pristupanja i da doprinose stabilnosti, pomirenju i klimi pogodnoj za rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja i zaostavštine prošlosti.

Savet za SP čeka na naredne korake u pregovorima o pristupanju i poziva na napredak u poglavljima o vladavini prava i osnovnim pravima, kao i u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, jer će taj napredak i dalje određivati tempo pristupnih pregovora.

Sastankom Saveta SP je predsedavala premijerka Srbije Ana Brnabić, delegaciju EU predvodila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini dok je Evropsku komisiju predstavljao direktor Generalnog direktorata za susedstvo i politiku proširenja Kristijan Danijelson.

 

Izvor: EurActiv.rs