Arhiva vesti

Britanija postigla prvi post-Bregzit sporazum

Velika Britanija dogovorila je prvi značajni post-Bregzit sporazum - Svetska trgovinska organizacija (STO) potvrdila je da će se Britanija priključiti Sporazmu o vladinim nabavkama (GPA) kao samostalna članica ako napusti EU bez sporazuma o Bregzitu. GPA ima 47 članica, uključujući preostalih 27 zemalja EU, SAD, Kanadu i Japan.

Trgovinski pregovarači još u novembru su se načelno složili da dozvole Britaniji da i dalje ima pristup 1,3 hiljade milijardi funti godišnje vrednom tržištu ugovora o vladinim nabavkama posle Bregzita. Britanija će ostati članica GPA kako da je i dalje u EU do decembra 2020. ako pristane na sporazum o povlačenju sa blokom.

Uzvratno će firme iz inostranstva moći da daju ponude na 67 milijardi funti vrednom tržištu ugovora javnog sektora u Britaniji.

"Odluka GPA ukazuje na našu odlučnost da minimizujemo svaki prekid" (saradnje), rekao je britanski ambasador u STO Džulijan Brajtvajt.

Taj sporazum predstavlja dobru vest za vladu Tereze Mej koja je pre dva dana priznala da njene pripreme za Bregzit "bez sporazuma" napreduju.

U zvaničnom dokumentu o izlasku iz EU navodi se da je "malo dokaza da se sektor biznisa ozbiljno spremio za scenario izlaska bez sporazuma".

"Kratko vreme do 29. marta ne omogućava vladi da ublaži efekte izlaska (iz EU) bez sporazuma", navodi se u tom dokumentu.

Ni vlada Tereze Mej nije mnogo napredovala sa 40 trgovinskih sporazuma između EU i trećih zemalja za koje želi da ostanu na snazi pre nego što Britanija otvori svoje pregovore o budućim trgovinskim sporazumima.

Ministarstvo za spoljnu trgovinu priznalo je nedavno da brojni trgovinski sporazumi EU i trećih zemalja, uključujući one sa Japanom i Turskom, koje je trebalo "preinačiti" za slučaj izlaska iz EU bez sporazuma, neće biti na snazi od 29. maja.

Britanski poslanici 12. marta ponovo će glasati o sporazumu o izlasku iz EU. Ako ga ponovo odbace, poslanici će 13. marta moći da glasaju za Bregzit "bez sporazuma" ili da narednog dana traže "kratko" produženje procesa u sklopu člana 50 Ugovora EU.

 

Izvor: EurActiv.rs