Arhiva vesti

Makron obznanio novu viziju EU za borbu protiv populizma

Lideri EU posle izbora za Evropski parlament u maju treba da preispitaju Ugovore EU kako bi odgovorili na bezbednosne izazove i migraciju, smatra predsednik Francuske Emanuel Makron. On je u apelu za "renesansu" Unije upućenom građanima Evrope istakao da treba braniti vrednosti EU od "nacionalističkih ograničavanja".

"Hajde da do kraja godine organizujemo Konferenciju za Evropu i predložimo sve potrebne promene našeg političkog projekta, otvorenog uma, čak i da izmenimo Ugovore EU ako treba", pozvao je Makron u direktnom obraćanju svim građanima Evrope 4. marta.

U novom modelu EU migracije bi kontrolisao evropski savet za unutrašnju bezbednost, čime bi se unapredile "stroge kontrole granice" i "solidarnost" u raspodeli tražilaca azila, naveo je francuski predsednik.

Istovremeno bi nova evropska agencija za zaštitu demokratije štitila izbore u EU od mešanja sa strane, rekao je  je Makron i dodao da bi ta agencija sprovodila zabranu "finansiranja evropskih političkih partija od strane stranih sila".

EU bi imala i novi bezbednosni ugovor u stilu NATO sa "operativnom klauzulom o uzajamnoj odbrani".

Prema njegovim rečima, trebalo bi napraviti evropski savet bezbednosti, koji bi uključio i Britaniju, i koji bi donosio zajedničke vojne odluke.

Makron se zalaže i za evropsku klimatsku banku koja bi "finansirala ekološku tranziciju" ka nultoj emisiji ugljenika do 2050, kao i za minimalnu evropsku platu odgovarajuću za svaku zemlju o kojoj bi se zajedno razgovaralo svake godine.

Francuski predsednik opisao je reforme kao "ponovno političko i kulturno otkrivanje" EU u trenutku velikih rizika.

"Za nekoliko nedelja evropski izbori će odlučiti budućnost kontinenta", upozorio je Makron. "Evropa nikada nije bila u tako velikoj opasnosti", dodao je Makron pozivajući se na "simboliku" Bregzita i raširen nacionalizam u Evropi. 

Makron je nacionalističke partije nazvao "besnim prodavcima koji uz podršku lažnih vesti obećavaju sve i svašta".

"Ne možemo da dozvolimo nacionalistima bez rešenja (problema) da iskorišćavaju ljutnju ljudi", istakao je francuski predsednk.

Makronov apel, objavljen na više jezika koji se govore u EU, odmah je naišao na odobravanje belgijskog premijera Šarla Mišela. "Već neko vreme se zalažem za novi evropski elan", rekao je Mišel za jedan belgijski list.

Ideje francuskog predsednika dobile su podršku i šefa grupe liberala u Evropskom parlamentu Gija Verhofstada (Guy Verhofstadt) koji je ponudio udruživanje sa Makronovom novom grupom u EP.

"Makron poziva na evropsku obnovu. U pravu je. Moramo da reagujemo da bi EU bila sposobna da obezbedi bezbednost i prosperitet evropskim građanima", rekao je Verhofstad.

Francuski predsednik se još ranije pozicionirao kao protivnik populističkih i nacionalističkih partija u Evropi.

"Ako žele da me vide kao njihovog glavnog protivnika, u pravu su", kazao je Makron u oktobru u Kopenhagenu osvrćući se na italijanskog zamenika premijera sa krajne desnice Matea Salvninija i mađarskog nacionalističkog premijera Viktora Orbana.

Makronova upozorenja na "opasnost" dolaze u trenutku kada istraživanja ukazuju da su anti-EU stranke na putu da osvoje 153 od 705 mesta u EP na izborima u maju.

Predviđa se i da će četiri od pet pojedinačnih najvećih partija u novom EP biti evroskeptične.

Ponovljeni apel

Makronovu poziciju lidera na novou EU ojačala je najava nemačke kancelarke Angele Merkel da će 2021. izaći iz politike.

Apel za "renesansu" EU je drugi put da on predstavlja viziju Evrope budućnosti. Njegov prvi govor o reformi EU, u Parizu 2017, u kome se zalaže za dublju integraciju zone evra, naišao je na skepticizam Nemačke.

Nemačka je takođe "otupila" njegove ponovljene pozive za dublju inegraciju EU u oblasti odbrane.

Novo Makronovo obraćanje o budućnosti EU dešava se u vreme kada je njegova popularnost u zemlji pala posle meseci nasilnih protesta u francuskim gradovima zbog socijalne nejednakosti. Zbog protesta "žutih prsluka" Makronova popularnost se spustila na 28%, iako je sada za pet procentnih poena veća nego u decembru.

Istovremeno 65% ispitanika u Francuskoj smatra da Makron još "ne razume ozbiljnost političke i socijalne krize".

Nemačka vlada je 5. marta saopštila da je za proevropske snage važno da iznesu svoje ideje za budućnost EU, ali nije komentarisala detalje poslednjih reformskih predloga francuskog predsednika Emanuela Makrona.

"Važno je da proevropske snage odrede svoje koncepte pre evropskih izbora", navodi se u kratkom saopštenju nemačke vlade, posle Makronovog apela biračima da izaberu jaču EU.

Vlada Nemačke je dodala da "podržava aktivnu raspravu o pravcu EU", prenela je agencija AP.

Istovremeno je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozdravio je 5. marta "važan doprinos evropskoj debati" francuskog predsednika.

"Nekoliko elemenata" koje je Makron predstavio već postoje, "već su predloženi ili ih Komisija sprovodi", rekao je portparol Komisije Margaritis Skinjas.

Junker je pozdravio Makronovu "opredeljenost da prepozna koja su evropska pitanja i odgovori na njih".

 

Izvor: EurActiv