Arhiva vesti

Britanski parlament ponovo glasa o sporazumu o Bregzitu

Britanski poslanici 12. marta u popodnevnim satima ponovo će glasati o sporazumu o istupanju iz EU, nakon što su premijerka Tereza Mej, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i evropski pregovarač Mišel Barnije dogovorili, kako prenose mediji, "pravno obavezujuće izmene" sporne odredbe o irskoj granici, tzv. bekstopu. Šta god da poslanici odluče, a šansa da se izglasa sporazum sa EU je nevelika, tekuća nedelja verovatno neće okončati krizu oko Bregzita.

 

Mej je na konferenciji za štampu u večernjim satima 11. marta rekla da je postignut dogovor prema kome EU neće moći da vremenski neograničeno zadrži Britaniju u carinskoj uniji putem "bekstopa", mehanizma predviđenog da spreči uspostavljanje tvrde granice između Irske i britanske Severne Irske zadržavanjem Severne Irske u jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji do postizanja drugačijeg sporazuma Velike Britanije i EU.

 

Junker je upozorio da se u politici "ponekad dobije druga šansa" i da je važno kako se ona iskoristi jer "neće biti treće".

Na sastanku u Strazburu je dogovoren mehanizam po kome London ima mogućnost da pokrene "formalni spor" protiv EU ako Brisel pokuša da neograničeno zadrži "bekstop", kao i zajednička izjava o budućim odnosima EU i Velike Britanije u kojoj se strane obavezuju da do decembra 2020. zamene "bekstop" alternativnim rešenjem.

Ipak, izmene izvesno neće zadovoljiti pristalice Bregzita u parlamentu jer nije ispunjen njihov ključni zahtev, da London dobije mogućnost da jednostrano napusti "bekstop".

Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin pozvao je svoje poslanike da glasaju protiv sporazuma.

Sporazum je u januaru odbijen ogromnom većinom glasova. Poslanici su tada odbacili sporazum o uslovima izlaska Britanije iz EU, koji je premijerka Tereza Mej usaglasila sa Briselom, većinom od 432 prema 202. To znači da Tereza Mej sada treba da ubedi 116 poslanika da promene mišljenje, što je težak zadatak, navodi agencija AP.

Ako poslanici 12. marta ponovo odbace sporazum, 13. marta će moći da glasaju za Bregzit "bez sporazuma", ili da narednog dana, 14. marta, traže kratko produženje procesa u skadu sa članom 50 Ugovora EU.

Ali, šta god da odluče, tekuća nedelja verovatno neće okončati krizu oko Bregzita, ocenjuje agencija AP.

AP navodi i da će stotinak tvrdokornih pristalica Bregzita u Konzervativnoj partiji Tereze Mej verovatno nastaviti da se protivi sporazumu ukoliko "bekstop" odredba ne bude povučena i prenosi ocenu analitičara da je "malo verovatno da će sporazum proći".

Ideju izlaska iz EU bez sporazuma podržavaju pro-Bregzit političari, koji kažu da bi to oslobodilo zemlju pravila EU i omogućilo joj da vodi nezavisnu globalnu trgovinsku politiku.

Istovremeno ekonomisti strahuju da bi takozvani Bregzit bez dogovora urušio ekonomiju tarifama i drugim trgovinskim barijerama koje bi se postavile između Britanije i EU, njenog najvećeg trgovinskog partnera.

Na kratke staze, došlo bi do zastoja u britanskim lukama i nestašice svežih proizvoda. Na duge straze, vlada kaže da bi scenario Bregzita bez dogovora oborio ekonomiju za 6-9% tokom 15 godina, u odnosu na ostanak u EU, navodi AP.

Agencija ocenjuje da je malo verovatno da će se poslanici odlučiti za ovu opciju, budući da je u februaru parlament usvojio, doduše neobavezujući, amandman koji isključuje Bregzit bez sporazuma.

Ako parlament odbaci i izlazak iz EU bez sporazma, preostaje još samo jedan izbor - da se traži više vremena. Na glasanju zakazanom za 14. mart odlučivalo bi se o tome li da se od EU traži odlaganje Bregzita za najviše tri meseca.

AP ocenjuje da bi to verovatno prošlo pošto političari s obe strane strahuju da ističe vreme za obezbeđvanje sporazumnog Bregzita do 29. marta. Dodaje se da bi produžetak zahtevao pristanak preostalih 27 članica EU koje će se verovatno složiti, moguće na Samitu EU u Briselu 21-22 marta, ali nerado gledaju na mogućnost da se odlaganje otegne do posle izbora za Evropski parlament, krajem maja.

Ali, ocenjuje AP, šta god da parlament odluči, ova nedelja neće doneti kraj britanske krize oko Bregzita jer parlament i javnost ostaju podeljeni, dok premijerka Mej nije voljna da odustane od teško postignutog sporazuma i protivi se idejama o novom referendumu ili izborima.

EU hvali dogovor

Nemačka i druge članice EU pozdravile su sporazum Junkera i Tereze Mej kao poslednji napor da se izbegne haotični Bregzit krajem meseca.

Većina ministara za evropske poslove EU, koji su u Bukureštu na dvodnevnom neformalnom sastanku, optimisti su oko sporazuma o kome će glasati britanski parlament.

Nemački ministar Mihael Rot rekao je da je to "dugo traženi kompromis. Za EU je od najvećeg značaja da se očuva integritet jedinstvenog tržišta i da ne bude 'tvrde' granice između Severne Irske i Irske".

Rot je pozvao britanski parlament da usvoji sporazum "jer ne vidi novu šansu za pregovore".

Holandski premijer Mark Rute napisao je na Tviteru da je Bregzit ključan i za EU, i za Britaniju, i da ne postoji alternativa.

Ministar za evropske poslove Rumunije, koja trenutno predsedava EU, Đorđe Čamba istakao je da bi "neuređen izlazak (Britanije iz EU) bio najgori scenario".

 

Izvor: EurActiv.rs