Arhiva vesti

Miščević očekuje da EU odobri pregovaračku poziciju za poglavlje 27

Šefica Pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je da bi do kraje godine Vlada Srbije trebalo da usvoji pregovaračku poziciju za poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, kao i da usvoji specifične planove implementacije propisa EU. Ona je rekla da tekst pregovaračke pozicije treba da odobre i Evropska komisija i Skupština Srbije, ali i da ne očekuje da će eventualni komentari biti prepreka za njenu primenu.

"Da bi se to ostvarilo, početkom septembra moramo imati zeleno svetlo Evropske komisije (EK) na tekst pregovaračke pozicije za poglavlje 27, a to znači da nova verzija nacrta pregovaračke pozicije mora otići u Brisel do maja", rekla je ona na sastanku Pregovaračke grupe 27 koja je razmatrala komentare EK koje je Srbija nedavno dobila na drugi nacrt pregovaračke pozicije za to poglavlje.

Dodala je da specifični akcioni planovi primene propisa moraju dobiti garanciju Vlade da će biti sprovedeni, a pregovaračku poziciju za poglavlje 27 i specifične planove implementacije mora da razmotri i odobri Skupština Srbije, ali te dokumente moraju da razmotre i organizacije civilnog društva i Nacionalni konvent za EU.

Miščević je navela i da nijedan od komentara, koje je EK iznela na drugi nacrt Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, ne bi trebalo da predstavlja teškoću da ga Srbija primeni, a i ne zahteva politički odgovor.

Prema njenim rečima, komentari EK se odnose na primene novih direktiva u zakonodavstvu EU i na nedostatke u Specifičnim planovima implementacije (DSIP).

"Srbija je ostala dužna i da se precizno definiše u kojoj meri će se zadržati 19 prelaznih perioda prilagođavanja za razne oblasti zaštite životne sredine, odnosno tražena je bolja argumentacija za njih", kazala je Miščevićna sastanku 15. marta.

Ona smatra da će Srbija imati dobre argumente i za broj traženih tranzicionih perioda i za njihovu dužinu, posebno ako se ima u vidu da nijedna od novih država članica nije bila u mogućnosti da ispuni preuzete obaveze u oblasti koje tretira poglavlje 27.

Predsednik Pregovaračke grupe 27 i državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Ivan Karić potvrdio je da je cilj da Srbija do kraja 2019. preda pregovaračku poziciju za poglavlje 27.

On je kazao da poglavle 27 dotiče resore šest-sedam ministarstava, odnosno oblasti, zbog čega je važno da se u finalno pripremanje pregovaračke pozicije intenzivno uključi čitava Vlada,  jer je u pitanju dokument od nacionalnog značaja i stateške odluke koje će imati uticaj na budućnost Srbije.

Karić je naveo da je odgovornost ogromna, jer je u pitanju i veliki novac koji će biti potreban za prilagođavanje privrede i čitavog društva na standarde EU u oblasti zaštite životne sredine.

"Za prilagođavanje samo tri glavna propisa u sektorima upravljanja vodom i otpadom potrebno je 7,2 milijarde evra", kazao je on.

Karić je naveo da Srbija ima problem sa prilagođavanjem evropskom zakonodavstvu, odnosno prenošenjem pravnih standarda u domaću legislativu u oblasti ekologije.

"Kad je u pitanju tranzicija ekološkog zakonodavstva ona iznosi 20 odsto od planiranog i to je neprihvatljivo, zbog čega će morati da se pronađe modalitet da se ona ubrza", kazao je Karić.

Kao primer je neveo da je u poslednjem kvartalu 2018. godine, od 27 zakona i podzakonskih akata usvojen je samo jedan.

 

Izvor: EurActiv