Arhiva vesti

Tusk: Kratko odlaganje moguće samo ako se odobri plan za Bregzit

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk saopštio je juče da će EU dozvoliti kraće odlaganje primene Člana 50 o izlasku Britanije iz Evropske unije, samo ako britanski poslanici odobre plan za Bregit.

Britanska premijerka Tereza Mej uputila je pisani zahtev Evropskoj komisiji za odlaganje izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU do 30. juna.

Tusk je u saopštenju naveo da nakon konsultacija koje imao prethodnih dana veruje da je kratko produženje moguće, ali pod jednim uslovom.

„Produženje će biti uslovljeno pozitivnim glasanjem o sporazumu o povlačenju u britanskom parlamentu“, naveo je Tusk.

Kako je predsednik Evropskog saveta naveo ostaje otvoreno pitanje o kakvom produženju je reč, dodajući da se u ovom trenutku ne planira vanredno zasedanje Evropskog saveta.

„Ako lideri odobre moje preporuke i ako glasanje u britanskom parlamentu sledeće sedmice bude pozitivno, mi možemo formalizovati odluku o produžetku u pisanoj proceduri“.

Dodao je, ipak da ako bude potrebe za tim, on se neće ustručavati od toga da sazove članove Evropskog saveta u Brisel, sledeće sedmice.

U Briselu sutra počinje dvodnevni samit lidera EU. Prema dosadašnjem planu, koji je sve manje izgledan Britanije je trebalo da počene proces izlaska iz EU 29. marta.

„Iako nada za finalni uspeh deluje poljuljano i pomalo izluzionistički, ne možemo da se ne nadamo do poslednjeg trenutka da će se pronaći pozitivno rešenje. Bili smo strpljivi po pitanju mnogih dešavanja i siguran sam da ćemo ostati strpljivi i u ovom kritičkom trenutku“, zaključio je Tusk.

 

Izvor: europeanwesternbalkans.rs