Arhiva vesti

EU podržala odlaganje Bregzita, Mejeva prihvatila ponuđene scenarije

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je sinoć da su se lideri složili da odlaganja primene Člana 50 o izlasku Britanije iz Unije bude produženo do 22. maja, pod uslovom da britanski poslanici podrže sporazum sledeće nedelje.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je sinoć da je britanska premijerka prihvatila ponuđene scenarije za odlaganje Bregzita.

„Sastao sam se sa premijerkom (Terezom) Mej više puta večeras da budem siguran da Velika Britanija prihvata scenarije za odlaganje, i oduševljen sam da mogu da potvrdim da imamo dogovor“, rekao je sinoć Tusk, ali je dodao će novi datum za produžetak biti 12. april ukoliko britanski poslanici odbiju plan za Bregzit.

Britanska premijerka tražiće od poslanika svoje zemlje da podrže njen dogovor o izlasku iz EU posle pristanka vođa Unije da odlože Bregzit.

Mej je rekla da će sada „naporno raditi na tome da dobije podršku za usvajanje sporazuma“, prenosi BBC.

„Nadam se da možemo svi da se složimo da smo sada došli do trenutka odluke. Ja ću uložiti svaki mogući napor da osiguran da možemo da izađemo sa sporazumom i krenemo dalje sa našom zemljom“, rekla je sinoć Tereza Mej.

Na sajtu britanskog parlamenta nalazi se onlajn peticija u kojoj se od britanske Vlade traži da odustane od istupanja zemlje iz članstva u Evropskoj uniji (EU). Peticija ima više od milion potpisa, osam dana pre predviđenog početka Bregzita.

Peticiju je pokrenula Margaret En Džordžijadu koja je novinarima rekla da je posle referenduma u junu 2016. godine, kada su se građani opredelili za Bregzit, oni koji su protiv istupanja iz članstva u EU „ignorisani ili ućutkani“.

Izvor: European Western Balkans