Arhiva vesti

Reporteri bez granica: Srbija pala za 14 mesta na indeksu slobode medija

Srbija je pala za 14 mesta na Svetskom indeksu slobode medija, pokazuje izveštaj koji je danas objavila organizacija Reporteri bez granica.

Od 180 rangiranih država, Srbija se nalazi na polovini liste. U ovom pogledu Srbija nastavlja trend nazadovanja. Najbolje rangirana bila je 2014. godine kada se nalazila na 54. mestu, ali je od tada krenula da pada, prenosi dnevni list Danas.

U izveštaju se navodi da se u Srbiji ponekad koristi fizičko nasilje za odvraćanje od istraživačkog novinarstva i kao primer daje se slučaj novinara Milana Jovanovića, kojem je u decembru prošle godine podmetnut požar na garaži, a koji je potom zahvatio i njegovu kuću.

Od bivših jugoslovenskih država, iza Srbije su Severna Makedonija na 95 i Crna Gora na 104 mestu, dok su BiH,  Hrvatska i Slovenija zauzele mesta ispred Srbije. Bolje rangirano od Srbije je i Kosovo.

Norveška, Finska i Švedska najbolje su rangirane države koje zauzimaju prva tri mesta, dok su najgore plasirane Severna Koreja na 179. i Turkmenistan na 180. mestu.

 

Izvor: europeanwesternbalkans.rs