Arhiva vesti

Svetski dan slobode medija u senci sve većih pritisaka

U Srbiji je obeležen Svetski dan slobode medija, uz ocenu da su novinarska profesija, mediji i medijski radnici u sve težem položaju. Prema oceni novinarskih udruženja i sindikata, vlasti u Srbiji guše kritičko izveštavanje, a finansijskim pritiscima nastoje da utiču na uređivačku politiku. Predstavnici međunarodnih organizacija upozorili su da je u celom svetu primetan trend gušenja medijskih sloboda.

Na indeksu medijskih sloboda međunarodne organizacije Reporteri bez granica (RSF), Srbija je u odnosu na 2017. godinu pala za čak 14 mesta i zauzela 90 mesto, među 180 rangiranih zemalja.

Reporteri bez granica su u aprilu ove godine u izveštaju upozorili da je Srbija tokom pet godina otkako zemljom upravlja predsednik Aleksandar Vučić, prvo kao premijer a zatim predsednik, postala mesto gde novinarstvo nije ni bezbedno niti podržano od vlasti.

"Broj napada na novinare i medije je u porastu, uključujući i pretnje smrću, a zapaljiva retorika na čijoj su meti novinari sve više dolazi od vladinih zvaničnika", navedeno je u izveštaju RSF.

Kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pozvala je vlasti u Srbiji, povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, da poštuju slobodu medija i izražavanja i njihovo pravo na pristup informacijama od javnog značaja.

"Sloboda medija u jednoj zajednici, kako lokalnoj, tako i globalnoj, slika je stanja jednog društva, vladavine prava, uvažavanja različitosti i poštovanja dostojanstva, kao i svih drugih vrednosti. Slobodni mediji su ujedno i preduslov slobodnog društva u kojem je rasprava put ka nalaženju kompromisa, a oprečni stav nečija sloboda", navedeno je u saopštenju kancelarije poverenika.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je da je obaveza države da zaposlenima u medijima obezbedi uslove za nesmetano bavljenje novinarskom profesijom i pozivao sve učesnike u javnom životu da se uzdrže od pritisaka i uticaja na rad medija.

"Slobodni mediji i slobodna medijska reč temelj su demokratije i osnova jakih institucija. Demokratsko društvo nezamislivo je bez slobodnih i odgovornih medija, a ostvarena ljudska i manjinska prava nemoguća bez ispunjavanja prava građana na informisanje", naveo je Pašalić.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" pozvali su novinare da se 3. maja pridruže akciji "Pet minuta gromoglasne tišine" i u pet do 12 isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se zajedno suprotstave daljem unižavanju profesije.

"Uloga i cilj novinara mora biti slobodno i odgovorno informisanje i doprinos kritičkom javnom dijalogu u društvu, a ne poslušničko ispunjavanje želja vlasti i političkih i ekonomskih moćnika", ističe se u proglasu dva novinarska udruženja i sindikata Nezavisnost.

U proglasu se navodi su da su vlast i država dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede slobodan rad, bez diskriminacije, pritisaka i cenzure, kako bi se stvorili svi neophodni uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je od Vlade Srbije zatražilo da uspostavi dijalog sa novinarima i medijima, uvažavajući standarde novinarske profesije i potrebe građana za pravovremenim, istinitim, nepristrasnim i potpunim informisanjem.

UNS očekuje da Vlada, na osnovu medijske strategije, predloži zakone kojima će podsticati poštovanje profesionalnih i etičkih standarda u medijima, kao i radna prava novinara i medijskih radnika. Od države je zatraženo i da u medijima u kojima je suvlasnik poštuje radna i profesionalna prava novinara i medijskih radnika.

UNS u proglasu traži i da organi vlasti poštuju Zakon o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja i odgovaraju na zahteve medija ne delići ih na podobne i nepodobne.

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović upozorila je da se položaj medija u Evropi pogoršava i da je stanje slobode i bezbednosti novinara dostiglo uznemiravajuću tačku, i pozvala političke vođe da pokažu veću rešenost za zaštitu medija.

Mijatović je ocenila da je preokretanje zabrinjavajućeg trenda pogoršanja stanja slobode medija više pitanje političke volje nego sredstava. Ukazala je da zemlje članice Saveta Evrope treba u potpunosti da primenjuju standarde na koje su se obavezale.

Iznad svega, navela je Mijatović, važno je da se promeni sadašnji politički govor u kome se često novinari prikazuju kao neprijatelji.

Ocenjujući da "slobodni i bezbedni mediji podupiru demokratiju, vladavinu prava i ljudska prava koji ne mogu da postoje bez novinara koji otkrivaju zloupotrebe, obaveštavaju građane i traže odgvornost onih na vlasti", Mijatović je reka da je "krajnje vreme da politički čelnici pokažu veću rešenost za zaštitu medija".

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je povodom 3. maja da se slobodno novinarstvo nalazi pod sve većim pritiskom i da je EU rešena da brani slobodu medija u okviru svojih granica i širom sveta.

"Vidimo sve više i više pokušaja da se ograniči prostor za slobodne medije, između ostalog i sistematskim podrivanjem njihove pouzdanosti. Previše novinara je izgubilo živote ili su ugrozili živote otkrivanjem istina", navela je Mogerini, a prenela Evropska služba za spoljne poslove.

"Na Svetski dan slobode medija proslavljamo ključnu ulogu slobodnih medija, ne samo kao izvora pouzdanih i tačnih vesti, već i kao stuba demokratije. Kvalitet demokratskih procesa povezan je sa stanjem slobode izražavanja, kao i sa slobodom medija i pluralizmom. Nema demokratije bez istinski slobodnih medija", kazala je šefica evropske diplomatije.

 

Izvor: EurActiv