Arhiva vesti

Malo para, još manje muzike: predstavljen novi izveštaj iz senke Koalicije 27

„Malo para, još manje muzike” naziv je šestog po redu izveštaja iz senke o napretku Srbije u procesu evropskih integracija u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena. Izveštaj su izradile organizacije članice Koalicije 27, u saradnji sa RES fondacijom. Izveštaj je predstavljen javnosti u sredu, 8. maja, u Kulturnom centru GRAD. Predstavljanju Izveštaja prisustvovali su predstavnici državne uprave, na čelu sa ministrom zaštite životne sredine, predstavnici organizacija civilnog društva, stručne i zainteresovane javnosti. 

Izveštaj analizira napredak u 9 oblasti poglavlja 27: horizontalno zakonodavstvo, zaštita kvaliteta vazduha, vode, prirode, upravljanje otpadom, hemikalijama, oblast buke, šumarstva i klimatskih promena. Fokus ovogodišnjeg izveštaja bio je na finansiranju zaštite životne sredine, koje je ocenjeno kao nedovoljno ne samo u odnosu na potrebe, već i nedovoljno iskorišćeno, budući da je Ministarstvo zaštite životne sredine u 2019. godini utrošilo samo 52,62% planiranog budžeta, te su alocirana sredstava na kraju ostala neinvestirana.

Rezultate izveštaja predstavila je Mirjana Jovanović, menadžerka projekata u Beogradskoj otvorenoj školi. Ona je istakla da je uprkos preporuci Fiskalnog saveta da se za zaštitu životne sredine u 2019. godini izdvoji 14,4 milijarde dinara, u budžetu za 2019. godini za ovu namenu predviđeno višestruko manje novca, samo 1,3 milijarde.  Simon Ilse, direktor kancelarije Fondacije "Hajnrih Bel" u Srbiji istakao je važnost finansiranja i naglasio da je investiranje u zaštitu životne sredine zapravo investiranje u budućnost i prilika za zeleni ekonomski rast Srbije. Milica Damnjanović Zantvort, volonerka organizacije „Petak za budućnost” pozvala je sve prisutne da ustanu za klimatske promene i pridruže se skupu Petak za budućnost radi naše budućnosti na planeti. Skupu je prisustvovao i Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine koji se složio sa time da postoji manjak kapaciteta kako bi se radilo na svim problemima identifikovanim u Izveštaju. On je pored svog izlaganja odgovarao na pitanja učesnika. Svi prisutni su se saglasili da je neophodno raditi na podizanju svesti svih građana, a naročito donosilaca odluka o izazovima koje nosi poglavlje 27, dok se pitanje implementacije mora adresirati kroz podizanje kapaciteta na lokalnom nivou.

Koaliciju 27 čine: Alternativa za bezbednije hemikalije, Beogradska otvorena škola, Centar za unapređenje životne sredine, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Inženjeri zaštite životne sredine, Mreža za klimatske akcije Evrope (CAN Europe), Jedan stepen Srbija, Mladi istraživači Srbije i Svetski organizacija za prirodu (WWF). Ovogodišnji Izveštaj izrađen je uz podršku Fondacije "Hajnrih Bel" i Švedske.