Arhiva vesti

Lideri EU usvojili maglovitu deklaraciju o budućnosti Evrope

Šefovi država i vlada 27 članica EU potpisali su "deset obaveza" za Evropu u narednih pet godina koje se odnose na brojne politike, od odbrane i solidarnosti, do vladavine prava i uloge EU na globalnoj sceni. Usvojena Deklaracija ocenjuje se kao nejasna i sa manje suštine nego obično. Istovremeno je predsednik Evropskog saveta za 28. maj najavio vanredni samit EU.

Lideri su Deklaraciju iz Sibinja (Sibiu) o budućnosti bloka usvojili na početku neformalnog samita u tom rumunskom gradu 9. maja. Da se dogovore o nacrtu teksta bilo im je potrebno samo nekoliko minuta.

Nacrt je cirkulisao među liderima u prethodnih nedelju dana i pokriva širok raspon pitanja.

"Nastavićemo da štitimo naš način života, demokratiju i vladavinu prava", navodi se u Deklaraciji i zaključuje da će se EU "zajedno baviti globalnim pitanjima, poput zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena".

Kako piše EURACTIV.com, Deklaracija je manje suštinska i specifična od tradicionalnih zaključaka samita EU i  više ukazuje na šta se treba fokusirati u narednim godinama nego što sugeriše pravac akcije.

Zvaničnici EU su šaleći se rekli da Deklaracija predstavlja Deset božijh zapovesti.

U poslednje vreme Brisel se spori oko vladavine prava sa Mađarskom i Poljskom a i Rumunija ljuti EU lidere. Ipak su sve tri zemlje potpisale Deklaraciju pokazujući tako koliko su preuzete obaveze maglovite.

Deklaracija iz Sibinja

U dokumentu se potvrđuje uverenje lidera da su ujedinjeni jači u sve izazovnijem svetu. Takođe se ocenjuje da je EU tokom godina izrasla u vodećeg igrača na međunarodnoj sceni i da je, okupljajući oko pola milijarde ljudi i sa konkurentnim jedinstvenim tržištem, lider u svetskoj trgovini i da uobličuje globalnu politiku.

"Shvatamo našu odgovornost kao lidera da učinimo Uniju snažnijom i našu budućnost boljom uz prepoznavanje evropske perspektive drugih evropskih država. Zato smo se jednoglasno složili oko deset obaveza koje će nam pomoći da pokažemo tu odgovornost", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

"Branićemo jednu Evropu, ostaćemo ujedinjeni i govorićemo jednoglasno i uvek ćemo tražiti zajednička rešenja i slušati jedni druge u duhu razumevanja i poštovanja", navodi se u Deklaraciji.

Dalje piše da će EU nastaviti da štiti evropski način života, demokratiju i vladavinu prava, da bude tamo gde je najpotrebnija i pokaže koliko je velika kada je to najvažnije, kao i da će se uvek držati principa pravednosti.

Takođe će EU nastojati da nađe način da uskladi pojedinačne ambicije, štiti budućnost za naredne generacije Evropljana, kao i da čuva svoje građane i njihovu bezbednost.

Poslednja obaveza se odnosi na Evropu kao odgovornog globalnog lidera koji će sarađivati sa partnerima u svetu kako bi se podržao i razvijao međunarodni poredak zasnovan na pravilima, iskoristile nove mogućnosti trgovine i kako bi se zajedno pozabavili globalnm pitanjima poput ekologije.

Odluke koje smo doneli u duhu su preuzetih deset obaveza, navodi se u saopštenju EK.

"Unija je danas jača nego juče i želimo da nastavimo da je jačamo za budućnost. To je naša obaveza za buduće generacije. To je duh Sibinja i nova EU sa 27 članica koja je spremna da kao jedan prihvati svoju budućnost", zaključuje se u dokumentu.

Vanredni samit 28. maja

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je na neformalnom samitu lidera EU rekao da će 28. maja biti organizovan vanredni samit EU u cilju priprema imenovanja kandidata za ključna mesta u EU, javila je agencija Frans pres.

Tusk je rekao da će samit biti sazvan dva dana posle izbora za Evropski parlament, koji će biti održani od 23. do 26. maja.

"Organizovaću samit svih 28 lidera EU 28. maja kako bi počeo proces imenovanja kandidata", rekao je Tusk na konferenciji za novinare.

On je rekao da bi taj vanredni samit trebalo da pojednostavi procedure za izbor kandidata za ključna mesta u EU do narednog, redovnog samita u junu u Briselu.

 

Izvor: EurActiv.rs