Arhiva vesti

Bregu: Povezivanje čarobna reč za region Zapadnog Balkana

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu ocenila je da je povezivanje "čarobna reč" za region Zapadnog Balkana koji bi mogao da bude sigurna luka za ulaganja i pruži lak pristup globalnom tržištu. Ona je ocenila i da su ljudski resursi jedna od najvećih prednosti regiona.

"Ovaj region nalazi se na prelazu između istočnog i zapadnog dela sveta te kao takav, zajedno sa nizom sporazuma o slobodnoj trgovini i statusom povlašćene trgovine sa trećim ekonomijama (EU, SAD, Evropsko udruženje slobodne trgovine – EFTA, Turska, Rusija i Zajednica nezavisnih država – CIS), može biti sigurna luka za ulaganja, koja istovremeno nudi i lak pristup globalnom tržištu", navodi se u članku Majlinde Bregu objavljenom u časopisu o globalnim tržištima finansijskog magazina Juromani (Euromoney).

Strani investitori su prepoznali postojeće mogućnosti na Zapadnom Balkanu, a kao rezultat toga region je u protekloj godini zabeležio priliv od milijardu evra direktnih stranih investicija.

Međutim, preovladavajuće mišljenje je jasno i kaže da je to i dalje skromno i daleko ispod stvarnih potencijala Zapadnog Balkana, navela je Bregu.

"Čarobna reč je povezivanje. Povezivanje tržišta, ljudi, integrisanje šest ekonomija Zapadnog Balkana u jedinstveno evropsko tržište", navodi Majlinda Bregu, dodajući da je cilj Regionalnog ekonomskog prostora Zapadnog Balkana da se okupe robe, usluge, investicije, poslovna zajednica i kvalifikovani radnici šest ekonomija regiona.

Bregu je navela da "Zapadni Balkan možda ima brojne probleme, ali da su mišljenja privrednika, njih 61%, i dalje izuzetno pozitivna".

Da bi se stekla celokupna slika regiona, kako je dodala, mora se sagledati još jedan podatak: da je 63% građana Zapadnog Balkana nezadovoljno ekonomskim stanjem.

"Lako je uočiti znake neuređenosti, da pomenem samo neke: u vladavini prava, posvećenosti javnih službenika da razumeju i rešavaju probleme poslovnog sektora, rešavanju sporova, internacionalizaciji privatnog sektora u regionu radi privlačenja većeg broja stranih i regionalnih investicija i podsticanja intenzivnije trgovine; tu je dvocifrena stopa nezaposlenosti i sve veći odliv visokokvalifikovane radne snage", navela je.

Ipak, kako je dodala, između preuveličavanja i istine, propustimo osnovno.

"Više od polovine građana Zapadnog Balkana veruje da će im evropska perspektiva poboljšati život, da će ojačati ekonomske veze šest ekonomija Zapadnog Balkana", ističe Bregu.

Ona je ocenila da su ljudski resursi jedna od najvećih prednosti regiona, a Zapadni Balkan je zahtevno domaće tržište čiji sporazum o slobodnoj trgovini omogućava otvoren pristup prema skoro 20 miliona korisnika.

Prema mišljenju generalne sekretarke RCC, region treba da zauzme zajednički proaktivan pristup poboljšanju poslovne klime i predstavljanju globalnoj poslovnoj zajednici.

 

Izvor: EurActiv.rs