Arhiva vesti

Vanredno zasedanje AFET-a zakazano za 29. maj

Vanredno zasedanje Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) na kojem će Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han predstaviti izveštaje Evropske komisije o napretku, zakazano je za 29. maj, objavljeno je u zvaničnoj agendi Odbora.

Vanredno zasedanje koje će se održati nekoliko dana posle izbora za Evropski parlament zakazano je za 11 časova.

Podsećamo, Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima upozorila je da će kašnjenje godišnjeg izveštaja predstavljati problem za Srbiju.

„Doći ćemo u ozbiljnu stisku sa vremenom ako tek krajem maja izveštaj bude objavljen. Napredak u poglavljima se meri kroz godišnji izveštaj, ako on dođe tako kasno, kako će države članice uspeti da kvalitetno ocene da li je došlo do napretka i da mi pokažemo da je do napretka došlo“, rekla je Miščević na konferenciji „Značaj rumunskog predsedavanja Evropskom unijom za Srbiju i Zapadni Balkan“ održanoj u februaru.

Ona je sednici povodom revizije Akcionog plana za poglavlje 23 istakla i da je cilj da se izveštaj što pre nađe pred Evropskom komisijom kako bismo dobili sugestije, a onda radili na njima.

Kako je European Western Balkans ranije pisao, šef delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan, najavio je još u aprilu da će vanredni sastanak AFET-a biti zakazan za 29. maj. Kukan, koji je bio evropski poslanik u dva mandata tom prilikom je istakao da se neće kandidovati za novi mandat na izborima.

Izvor: European Western Balkans