Arhiva vesti

Rastu spekulacije o mogućem prelasku Angele Merkel na funkciju u Briselu

Da li će nemačka kancelarka Angela Merkel nastaviti svoju karijeru kao predsednica Evropske komisije ili Evropskog saveta? Iako je u maju izjavila da, nakon trenutnog mandata u Berlinu, neće preuzeti nijednu drugu političku funkciju, nedavna tvrdnja francuskog predsednika Makrona da bi je podržao kao naslednicu Žana Kloda Junkera „podgrejala“ je spekulacije da bi Merkelova mogla da se uskoro preseli u Brisel.

„Ukoliko bi ona to želela, podržao bih je. Naravno da bih. Zato što nam je potreban neko jak“, rekao je Makron prošle nedelje za švajcarsku televiziju, odgovarajući na pitanje o potencijalnom preuzimanju čela briselske administracije od strane nemačke kancelarke.

Sa druge strane, kolumnista Politika Pol Tejlor vidi Merkelovu na mestu predsednice Evropskog saveta, tela koje okuplja šefove država i vlada EU, koje trenutno predvodi Donald Tusk.

Po Tejlorovom mišljenju, iskustvo nemačke kancelarke u neformalnom vođenju Evrope bila prednost u susretanju sa svetskim liderima kao što su Donald Tramp, Vladimir Putin i Si Đinping.

Očekuje se da će ime novog predsednika Evropske komisije, koga nominuje Evropski savet a potvrđuje Evropski parlament, biti poznato u julu ili avgustu. Novi predsednik Evropskog saveta, čiji mandat traje dve i po godine sa mogućnošću jednog reizbora, biće izabran u decembru.

Nemačka nikada zauzimala mesto predsednika Evropskog saveta (ova pozicija uspostavljena je 2009. godine), dok je poslednji put predvodila Komisiju u vreme mandata Valtera Halštajna, šezdesetih godina prošlog veka.

Merkelova je više puta naglasila da joj je trenutni, četvrti po redu mandat na čelu nemačke vlade, poslednji, a prošle godine napustila je i čelo Hrišćansko-demokratske unije u korist Anegret Kramp Karenbauer. Redovni izbori na saveznom nivou zakazani su za jesen 2021. godine.

 

Izvor: europeanwesternbalkans.rs