Arhiva vesti

Bez dogovora o funkcijama u EU, Makron eliminisao kandidate evropskih partija

Dvodnevni sastanak Evropskog saveta, kojem su prisustvovali šefova država i vlada članica EU, završen je bez dogovora oko novih predsednika Evropske komisije i Evropskog saveta, prenosi Politiko.

Predsednik Francuske Emanuel Makron, otvoreni protivnik sistema Spitzenkandidat-a, izjavio je da su vodeći kandidati sve tri najveće evropske partije eliminisani iz trke za naslednika Žana Kloda Junkera.

U pitanju su Manfred Veber, koga je kandidovala Evropska narodna partija, Frans Timermans iz Partije evropskih socijalista i Margret Vestar, koju je predložio Savez liberala i demokrata za Evropu.

Predsednika Evropske komisije kvalifikovanom većinom nominuje Evropski savet, a potvrđuje Evropski parlament. Prema  sistemu Spitzenkandidat-a, Savet bi nominovao kandidata evropske partije koja je osvojila najviše glasova na izborima. Međutim, ova procedura nije obavezujuća, a francuski predsednik je, čini se, rešen da je ne ispoštuje.

Tako je juče objavljeno da su grupe socijaldemokrata i liberala u Evropskom parlamentu uskratile podršku Veberu, uprkos tome što je Evropska narodna partija osvojila najviše glasova evropskih birača.

S druge strane, nemačka kancelarka Angela Merkel nije u potpunosti isključila izbor Vebera, iako je priznala da u ovom trenutku nema većinske podrške za njega, piše Politiko.

Dolazeći na jučerašnji sastanak, Merkel je izjavila da je moguće da na njemu neće doći do dogovora oko vodećih pozicija u EU, ali da to nije razlog za veliku zabrinutost.

Lideri će se ponovo sastati 30. juna, kako bi pokušali da se dogovore oko predloga za novog predsednika Evropske komisije pre inauguralnog zasedanja devetog saziva Evropskog parlamenta, koje se održava 2. jula. Nova Komisija počinje sa radom 1. novembra.

Pored ove funkcije, evropski lideri treba da se dogovore i oko novog predsednika Evropskog saveta, predsednika Evropske centralne banke i Visokog predstavnika za spoljne poslove i bezbednosnu politiku EU.

Izvor: European Western Balkans