Arhiva vesti

Finsko predsedavanje će nastaviti da radi na evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

Finska će nastaviti da radi na kredibilnoj perspektivi proširenja na Zapadni Balkan, koji je region od strateške važnosti za EU, stoji u finskom programu Predsedavanja Savetom EU „Održivi razvoj – održiva budućnost“ objavljenom ove nedelje u Helsinkiju.

Za Finsku, politika proširenja je strateško ulaganje u mir, stabilnost i razvoj Evrope. Posvećenost ključnim evropskim vrednostima od esencijalnog je značaja za sve partnere koji žele da se pridruže Evropskoj uniji, stoji u programu.

Ova politika je objašnjena u jednom pasusu dokumenta od 17 strana.

Tokom ove nedelje, u razgovoru sa Jadrankom Joksimović, ministarkom za evropske integracije, finski ambasador Kimo Ladervita je takođe naglasio značaj stalne podrške Finske u procesu Evropske integracije Srbije i politike proširenja EU.

„Finska se zalaže za individualni pristup prema zemljama kandidatima – zasnivanim isključivo na pravednoj proceni napretka u dostizanju pozatih kriterijuma“, rekao je Ladervita.

Prema programu Finskog predsedavanja Saveta EU, prioriteti tog predsedavanja su jačanje ključnih vrednosti i vladavine prava, veća kompetativnost i socijalna uključenost Evropske unij, jačanje pozicije EU kao globalnog lidera u klimatskim aktivnostima i sveobuhvatna zaštita bezbednosti njenih građana.

Ovo predsedavanje će biti prvo da integriše nove prioritete proistekle iz Strateške agende 2019-2024. u rad Saveta. Strateška agenda treba da da smernice za rad institucijama u narednih pet godina.

Ona se uglavnom fokusira na četiri glavan rioriteta: zaštita građana i sloboda, razvoj jake i vibrantne ekonomske osnove, izgradnja klimatsko neutralne, zelene, pravedne i socijalne Evrope, kao i promovisanje evropskih interesa i vrednosti na globalnoj pozornici.

Izvor: European Western Balkans