Arhiva vesti

Ambasador Oliver Varhelji novi kandidat Mađarske za evropskog komesara

Nakon što je prvobitni kandidat Mađarske za evropskog komesara Laslo Tročanji odbijen u Evropskom parlamentu, premijer Viktor Orban predložio je stalnog predstavnika ove zemlje u Briselu Olivera Varheljija kao zamenu. Za sada nema vesti o mogućoj promeni portfelja.

Varhelji, koji je na funkciji stalnog predstavnika od 2015. godine, na tviteru je napisao da je velika čast i privilegija biti predložen za mađarskog člana Evropske komisije.

Prethodno na funkciji zamenika stalnog predstavnika, Varhelji je radio u Briselu na različitim pozicijama od 2001. godine, sa dvogodišnjom pauzom između 2006. i 2008, kada se vratio u odeljenje za evropsko pravo Ministarstvo pravde.

Kako prenosi Politiko, poznat je po velikoj lojalnosti prema Orbanu i snažnom zagovaranju političkih prioriteta mađarske vlade prilikom ambasadorskih sastanaka.

Novi kandidat moraće da prođe intervju sa predsednicom Ursulom fon der Lajen i, kao i drugi kandidati, da dobije potvrdu Odbora za pravna pitanja pre nego što prođe u fazu saslušanja pred Odborom za spoljne poslove.

Izvor: European Western Balkans