Arhiva vesti

Hrvatska predstavila prioritete predsedavanja EU

Premijer Hrvatske Andrej Plenković predstavio je u Zagrebu prioritete hrvatskog predsedavanja EU koje počinje 1. januara 2020. i ponovio da će se zalagati za evropsku perspektivu država regiona. Prema njegovim rečima, prioriteti predsedavanja odražavaju hrvatsku viziju snažne Evrope u svetu punom izazova. Biće to prvo predsedavanje EU Hrvatske koja je u blok ušla 2013.

"Predsedavanjem jačamo položaj i uticaj Hrvatske u Evropi i svetu, ali i zaokružujemo prve tri decenije savremene hrvatske istorije. Verujem da će u tom procesu hrvatski građani prepoznati trenutak i značaj uloge Hrvatske kao predsedavajuće zemlje", rekao je Plenković 30. oktobra na konferenciji u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci, prenosi Beta.

Istakao je da su četiri krovna prioriteta hrvatskog predsedavanja: Evropa koja se razvija, koja povezuje, koja štiti, koja je uticajna na globalnom nivou.

Ti prioriteti, kako je dodao, odražavaju hrvatsku viziju "snažne Evrope u svetu punom izazova".

Plenković je rekao da je tokom hrvatskog šestomesečnog predsedanja predviđeno više od 150 konferencija i sastanaka, među kojima u maju i samit EU i država Zapadnog Balkana.

"Na nama je da svi zajedno damo doprinos izgradnji evropske budućnosti, na dobrobit Hrvatske i svih njenih građana", istakao je premijer.

Naglasio je da će Hrvatska nastaviti da se zalaže za evropsku perspektivu zemalja regiona i, kako je rekao, "delotvornu politiku proširenja" EU.

"Naše predsedavanje EU dolazi u prelomnom trenutku za Evropu i ceo svet. Kriza multilateralizma, nova trka u naoružanju, klimatske promene i rastuća teroristička nesigurnost obeležiće šest meseci našeg mandata, kao i činjenica da ćemo predsedavanje preuzeti na samom početku novog petogodišnjeg razdoblja Unije", rekao je  Plenković, preneo je Euraktiv Hrvatska.

Veliki izazovi

Produbljivanje tržišta najvećeg trgovinskog bloka na svetu, ulaganje u inovacije i istraživanje, kao i digitalizacija biće osnova "Evrope koja se razvija".

Plenković smatra da bi izgradnja zadovoljnijeg i vitalnijeg društva trebalo da bude  misao vodilja mandata Hrvatske na čelu EU, stoga će se poseban naglasak staviti na razvijanje ekonomije koja počiva na temeljima ekološke održivosti kako bi se uspešno sprovela tranzicija na niskougljeničnu i cirkularnu privredu. Time će se, smatra premijer, odgovoriti i na rastuće klimatske promene.

Posebna pažnja biće posvećena  demografskim izazovima, kojima će se u sklopu svog portfelja u Europskoj komisiji baviti i hrvatska komesarka Dubravka Šuica.

"Osim pada nataliteta, naglasak će se staviti i na pronalazak odgovora na odlazak mladih i obrazovanih građana iz domicilnih država EU", najavio je premijer Plenković.

Hrvatsko predsedavanje zalagaće se za održivu i uključivu ekonomiju. U tom kontekstu, fokus će biti na umrežavanju tržišta članica EU. Investiraće se u digitalizaciju i infrastrukturne mreže.

Hrvatska će se fokusirati i na pitanje energetske unije zato što će diverzifikacijom energetike postići većinivo nezavisnosti i optimizacije tržišta cele EU.

Širenje uticaja

Zaštita vladavine prava okosnica je Evrope koja štiti. Poseban fokus biće stavljen na borbu protiv organizovanog  kriminala, sprečavanje širenja nasilnog sadržaja na internetu, unapređenje šengenskog prostora i politike migracije.

S obzirom na to da Evropa može svoju ulogu globalnog aktera da unapredi samo širenjem uticaja u susedstvu, smatra Plenković, jedan od ključnih prioriteta Hrvatske tokom predsedavanja EU biće obnoviti dijalog između Brisela i država Zapadnog Balkana, a to će biti tema zagrebačkog summita planiranog za maj.

Hrvatska će veliku pažnju posvetiti i jačanju transatlantskih veza, kao i odnosu s državama Dalekog istoka, preneo je Euraktiv Hrvatska.

S obzirom na to da EU daje više od polovine ukupne svetske humanitarne pomoći, tokom predsedavanja EU poseban naglasak će biti i razvojnoj politici i iskorenjivanju siromaštva u neposrednom susedstvu EU.

 

Izvor: Euractiv.rs