Arhiva vesti

Nemačka od danas predsedava Savetom EU, prioritet ublažavanje posledica pandemije

BERLIN – Nemačka od danas predsedava Savetom Evropske unije, što, između ostalog, znači da će sastancima ministara iz država članica predsedavati njihove nemačke kolege. Ova država preuzela je rotirajuće šestomesečno predsedavanje od Hrvatske.

Glavni prioritet nemačkog predsedavanja je oporavak od posledica pandemije COVID-19, što se nalazi i u motu predsedavanja – “Zajedno za oporavak Evrope!”. Takođe su zadržani i prioriteti kojima je ova zemlja planirala da se posveti pre pandemije, poput klimatskih promena, digitalne suverenosti i uloge EU u svetu.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je da će njegova zemlja u narednih šest meseci biti “motor i moderator”.

“Nijedan region na svetu nije pokazao toliko solidarnosti kao mi u EU. I niko nije bolje sproveo građanke i građane kroz krizu”, rekao je Mas dodajući da, iako nisu sve države EU bile podjednako pogođene pandemijom, društvene i ekonomske krize osetiće svi, te je zbog toga potreban zajednički rad.

Mas se danas sastao u Berlinu sa hrvatskim kolegom Goranom Grlićem Radmanom, od koga je simbolički preuzeo mesto predsedavajuće države, zahvaljujući se Hrvatskoj na njihovom prvom i “vanrednom” predsedavanju Savetom.

“Zahvaljujući vama, EU je bila sposobna za akciju čak i na vrhuncu pandemije”, izjavio je Mas.

Ovo će biti prvo predsedavanje Nemačke od 2007. godine. I tada i sada, na čelu Vlade je kancelarka Angela Merkel.

“Ovo je dužnost kojoj se veoma radujem, kao što joj se raduje i Vlada Nemačke. Potrebni smo Evropi, kao što je Evropa potrebna nama – ne samo kao istorijska zaostavština, koju smo dobili na poklon, već kao projekat koji će nas voditi u budućnost”, izjavila je nemačka kancelarka.

Savet EU je, zajedno sa Evropskim parlamentom, zakonodavno telo Evropske unije, a takođe donosi i druge odluke, poput otpočinjanja pregovora sa zemljama kandidatima. Države članice rotiraju se u predsedavanju ovim telom na svakih šest meseci, a nakon Nemačke predsedavajuće mesto će preuzeti Portugal 1. januara 2021. godine.

Izvor: European Western Balkans